Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στην εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 14 Γενάρη του 2018 το απόγευμα στη Μουσική Σκηνή «Κρεμλίνο» στο κέντρο του Πειραιά. Η εκδήλωση, στο πλαίσιο των 100χρονων της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, είχε τίτλο «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό» και απευθυνόταν στους απόφοιτους σχολών των σοσιαλιστικών χωρών. Το «Κρεμλίνο» αποδείχτηκε στην πράξη μικρό λόγω της συγκινητικής ανταπόκρισης εκατοντάδων αποφοίτων από την ΕΣΣΔ και τις άλλες Σοσιαλιστικές Λαϊκές Δημοκρατίες, που δεν ήρθαν μόνο από την Αττική, αλλά και από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ήταν τα «παιδιά της θύελλας», της ηρωικής πάλης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, της πολιτικής προσφυγιάς που γύρισαν στην Ελλάδα επιστήμονες και οι νέοι -ασπρομάλληδες σήμερα- που από το 1974 ως το 1989 είχαν την τύχη να σπουδάσουν και να δεχτούν τη ζεστασιά των σοσιαλιστικών χωρών.
Η ανταπόκριση αυτή, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που άνοιξε την εκδήλωση, αποτελεί δέσμευση για να δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια ένα πολύ μεγάλο επιστημονικό δυναμικό να συμβάλει στην προσπάθεια που κάνει το Κόμμα να βαθύνει ακόμα περισσότερο τις επεξεργασίες του για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Για να προβληθεί η ανωτερότητα του σοσιαλισμού απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, να αναδειχτούν τα πρωτόγνωρα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, αλλά και οι αιτίες της ανατροπής του, να προβληθεί η πρόταση του ΚΚΕ για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Αυτή η αναγκαιότητα αναδείχτηκε επίσης από τη συζήτηση που ακολούθησε και τις προτάσεις που έκαναν οι απόφοιτοι να δοθεί συνέχεια σε αντίστοιχες συναντήσεις και σε άλλες πόλεις και ακόμα πιο εξειδικευμένα.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που στην παρέμβασή του ανέλυσε διεξοδικά τις θέσεις του ΚΚΕ, τη συνεχή του προσπάθεια με τη μέθοδο του ιστορικού και διαλεκτικού υλισμού να μελετάει την κοινωνική εξέλιξη. Υπογράμμισε τη σημασία που έχει ότι το ΚΚΕ την περίοδο της αντεπανάστασης κράτησε ψηλά τη σημαία του κομμουνισμού και πάλεψε και παλεύει για την ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=V2vgmWzdVe8&w=640&h=360]
Μεταξύ άλλων ο Μάκης Παπαδόπουλος είπε τα εξής:
«Στις σημερινές συνθήκες, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, απευθυνόμαστε σε εσάς που σπουδάσατε στο σοσιαλισμό γιατί θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να συμβάλετε στην επίτευξη μιας σειράς σημαντικών στόχων:
– Στην προβολή της προσφοράς και των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, στην υπεράσπιση της ιστορικής επικαιρότητας και της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού, στον αντίποδα της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Όσοι σπουδάσατε στο σοσιαλισμό, ανεξάρτητα από διαφορές από χώρα σε χώρα, ήρθατε σε επαφή με την προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης, γνωρίσατε το σχεδιασμό της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης με στόχο την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, τις συνθήκες ζωής, των σπουδών και εργασίας, τα επιτεύγματα στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα από όλα του εργαζόμενου ανθρώπου. Γνωρίσατε τη μεγάλη υπεροχή του σοσιαλισμού στο περιεχόμενο της μόρφωσης και την έλλειψη ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, σε σχέση με την Ελλάδα και τις καπιταλιστικές χώρες. Μπορείτε λοιπόν και πρέπει να αποτελέσετε μία μαχητική δύναμη, ένα ζωντανό “σώμα” επίθεσης απέναντι στην αστική εκστρατεία συκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πρώτης μεγάλης διάρκειας προσπάθειας στην ιστορία για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της υπεράσπισης της ανωτερότητας του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.
Μπορείτε τουλάχιστον να καταθέσετε τη βιωματική σας εμπειρία ιδιαίτερα στους νέους, που βομβαρδίζονται καθημερινά από τα σκουπίδια της αστικής προπαγάνδας των μέσων μαζικής αποβλάκωσης.
Πέρα όμως από την άμεση ατομική βιωματική εμπειρία του καθενός, έχει σημασία η συμβολή σας στη συλλογική προσπάθεια εμβάθυνσης σχετικά με την ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, που φωτίζει τη νέα πνοή, τη νέα ανώτερη ποιότητα που έδωσε σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Έχει σημασία η συμβολή του καθενός και της καθεμιάς για να αναδείξετε ότι οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής μπόρεσαν και μπορούν να διασφαλίσουν τα συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα και να αναβαθμίσουν τη σχέση κάθε ατόμου με την κοινωνία. Η προσφορά του σοσιαλισμού στον καθένα από εσάς στη μόρφωση και στη γενικότερη συγκρότησή του μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη συμβολή σας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια εμβάθυνσης. Φυσικά δεν σας ζητάμε να κλείσετε τα μάτια στα αρνητικά συμπτώματα, στις παραβιάσεις των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σε όλα αυτά που σας στεναχώρησαν. Το αντίθετο μάλιστα.
– Ο δεύτερος στόχος στον οποίο σας καλούμε να συμβάλετε αφορά στην επιστημονική έρευνα των αιτιών της νίκης της αντεπανάστασης, ανατροπής τους σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα. Σας καλούμε σε μια διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που διαμόρφωσε το Κόμμα μας για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, καθώς και τη συμβολή σας στην περαιτέρω έρευνα προβλημάτων που αφορούν στη σοσιαλιστική οικονομία και το εποικοδόμημα.
Θεωρούμε χρήσιμη και αναγκαία τη διακριτή συμβολή σας στη διερεύνηση της αρνητικής πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, για να φωτίσουμε όσο πιο ολοκληρωμένα μπορούμε την πορεία που οδήγησε στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Η μελέτη αυτής της αρνητικής πείρας φωτίζει τελικά τις συνέπειες από την υποχώρηση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής και επιβεβαιώνει και με αυτό τον τρόπο την ανωτερότητά τους για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Για αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο θεωρητικής και πολιτικής αντεπίθεσης το επόμενα χρόνια.
Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε προτάσεις και σκέψεις βελτίωσης αυτής της συνεχούς σχετικής ερευνητικής, μελετητικής και μεταφραστικής προσπάθειας, που έχει στρατηγική σημασία για το μέλλον και την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Σημειώνουμε ότι υπάρχει πλούσιο μελετητικό έργο, θεωρητικές συζητήσεις, αρχειακό υλικό που ούτε καν έχει μεταφραστεί και στην ουσία παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα.
– Σημαντική και πολύμορφη μπορεί και πρέπει να είναι η συμβολή σας για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης στη χώρα μας, για την ανασύνταξη του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος ώστε να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που στηρίζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να συμβάλει στο σκληρό ταξικό πόλεμο διαρκείας απέναντι στην αστική τάξη.
Να συμβάλει με το προσωπικό παράδειγμα, τη συνδικαλιστική δράση, την αλληλεγγύη και την οικονομική βοήθεια, τη συμβολή του στην επιστημονική έρευνα και στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης, απέναντι σε αντιδραστικές, ιδεαλιστικές και μεταφυσικές προσεγγίσεις. Οι περισσότεροι ήρθατε σε επαφή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία του διαλεκτικού ιστορικού υλισμού και αποκτήσατε δυνατότητες ουσιαστικής επιστημονικής συνεισφοράς στο ιδιαίτερο επιστημονικό σας αντικείμενο, είτε αφορά την οικονομία είτε την υγεία είτε την ανάπτυξη της τεχνικής, τις πολυτεχνικές σχολές, την κοινωνιολογία και άλλους κλάδους.
Στις σημερινές συνθήκες σύγχυσης, ηττοπάθειας, οπισθοχώρησης του λαϊκού κινήματος, οι επιστημονικές μαρξιστικές επεξεργασίες για όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Μπορείτε λοιπόν να συμβάλετε πολύμορφα στη διαπάλη σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο.
Η διαπάλη αυτή διεξάγεται και μέσα στους επιστημονικούς φορείς, επιμελητήρια και συλλόγους στην Ελλάδα. Αφορά και στην προσπάθεια διακριτής συνδικαλιστικής έκφρασης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων σε σχέση με τους εργοδότες και τα επιστημονικά στελέχη, στην οποία πρωταγωνιστούν σήμερα οι δυνάμεις του ΚΚΕ».
Μουσικό πρόγραμμα
Η εκδήλωση «ντύθηκε» με μουσικό πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια που παρουσίασαν απόφοιτοι από πανεπιστήμια των σοσιαλιστικών χωρών, που παράλληλα με τις σπουδές τους ανέπτυξαν το ταλέντο τους, δημιουργώντας μουσικά συγκροτήματα στις χώρες που σπούδαζαν. Συμμετείχαν οι: Ερμιόνη Νάστου (πιάνο), Λαρίσα Ιασονίδου (τραγούδι), Σουζάνα Γιαννακοπούλου (πιάνο – τραγούδι), Γιάννης Ζορζοβίλης (μπουζούκι), Παύλος Μαβίδης (μπουζούκι), Δάνης Σαράντος (κιθάρα – τραγούδι), Άρης Νικολαΐδης (μπαγλαμάς – τραγούδι), ενώ και η γνωστή τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέτα, απόφοιτη πανεπιστημίου της ΕΣΣΔ, συνεισέφερε στην όμορφη μουσική παράσταση.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lVC43xq3ua0&w=640&h=360]