16 Μαρτίου 2019: “Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό” – με μαζική συμμετοχή στην Ιδρυτική Συνέλευση μπήκαμε στην τελική ευθεία για τη δημιουργία του συλλόγου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 16 Μάρτη 2019 στο Κερατσίνι, στον «πολυχώρο Καχραμάνογλου», η Συνέλευση για την Ίδρυση του Πανελλαδικού Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό», με τη συμμετοχή δεκάδων αποφοίτων επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που είχαν την τύχη να σπουδάσουν στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. 

Στη συνέλευση εγκρίθηκε το καταστατικό του Συλλόγου, καθώς και ψηφίστηκε 9μελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που αναλαμβάνει να προχωρήσει τις νομικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύσταση του Συλλόγου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η πρώτη Γενική Συνέλευση και η εκλογή των οργάνων του Συλλόγου.

Η 9μελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή:

  • Ζώκας Νίκος
  • Καραντάνης Πλάτων
  • Λεοντιάδης Γιώργος
  • Μαγγανάς Γιώργος
  • Ματής Αλέξης
  • Ξεκαλάκης Δημήτρης
  • Οργέτα Μαριάννα
  • Παυλίδου Κυριακή
  • Σαρδέλης Γιάννης

Άξονας της δράσης του Συλλόγου είναι οι σκοποί του όπως ορίζονται από το καταστατικό (άρθρο 2) που καθολικά υπερψηφίστηκε:

1. Η προβολή της προσφοράς και των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα. Η ανάδειξη και υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας από την επιχείρηση παραχάραξης. Η τεκμηριωμένη απάντηση στην εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού.

2. Η συμβολή στη διενέργεια κριτικών επιστημονικών ερευνών (ανάδειξη – προβολή αρχειακών τεκμηρίων, πηγών, μελετών, μεταφράσεων, γραπτών ή προφορικών μαρτυριών κ.ά.) για την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε κάθε χώρα, τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τα αίτια που οδήγησαν στο ιστορικό πισωγύρισμα, στις αντεπαναστατικές ανατροπές και την καπιταλιστική παλινόρθωση.

3. Η συμβολή στη διαπάλη σε επιστημονικό επίπεδο για τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα που αφορούν τους διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και σχετίζονται με τα γνωστικά ή επαγγελματικά αντικείμενα των σπουδών μας.

4. Η συμβολή στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος και στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας.

5. Η συμβολή στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα σχέδιά τους.

6. Η συμβολή στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δικτύων αλληλεγγύης γενικότερα και ανά ειδικότητα στο πλαίσιο του μαζικού λαϊκού κινήματος.

7. Η συμβολή στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με πολιτιστικό, μορφωτικό περιεχόμενο (εκδηλώσεις, επισκέψεις, εκδρομές, κ.λπ.).

8. Η επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων, όλων εμάς, που μας ενώνουν κοινές εμπειρίες και αναμνήσεις από τα φοιτητικά μας χρόνια στις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών που σπουδάζαμε.

Στο άνοιγμα της συνέλευσης, ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, από την Ομάδα Πρωτοβουλίας, απόφοιτος από την ΛΔ της Βουλγαρίας, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

«Στη συνέχεια της συλλογής υπογραφών στήριξης στο κείμενο της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Συλλόγου, που έχουν ξεπεράσει τις 300 (κάπου 318), πραγματοποιούμε σήμερα το πρώτο βήμα – σταθμό στη δημιουργία του Συλλόγου, με μια διαδικασία πρωτότυπη και πρωτόγνωρη, που αγκαλιάζεται από ένα σημαντικό αριθμό συναδέλφων που ξεπερνούν κατά πολύ όσους μπόρεσαν να είναι σήμερα εδώ, με μηνύματα που μας φτάνουν από όλη την Ελλάδα».

Και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Σε μια ιστορική στιγμή, που η προσωρινή ήττα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και η απουσία ενός “φάρου” που προσανατολίζει τους λαούς στο δρόμο μιας άλλης κοινωνίας είναι έντονη, σε μια συγκυρία που τα αρχεία μιας σειράς Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων βρέθηκαν στα χέρια της CIA και άλλων υπηρεσιών των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, σε μια φάση που οι ανάγκες του συστήματος και τα αδιέξοδά του, αλλά και η σημαντική υποχώρηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος συμπιέζουν και συρρικνώνουν τα όποια εργατικά – λαϊκά δικαιώματα είχαν κατακτηθεί και επιτρέπουν στο φασισμό και τις δυνάμεις που τον υποθάλπτουν να σηκώσει κεφάλι, έχουμε ευθύνες και τις συναισθανόμαστε.

Εμείς που είχαμε το προνόμιο να ζήσουμε και να σπουδάσουμε στο σοσιαλισμό, έχουμε την υποχρέωση να βάλουμε το δικό μας “λιθαράκι”, να καταθέσουμε τη δική μας συμβολή προκειμένου να μείνει ζωντανή η προοπτική μιας άλλης κοινωνίας. Να πάμε κόντρα στο ρεύμα του δήθεν προοδευτικού, κόντρα στον αντικομμουνισμό – τον αντισοβιετισμό και την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, κόντρα στα σχέδια να ξεπλυθεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και τα εγκλήματά του, κόντρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε όλες του τις εκδοχές, για να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού, όλων των λαών, σήμερα ειδικά, που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αυτές να ικανοποιηθούν».

Στη συνέχεια, μετά τη συνοπτική παρουσίαση του καταστατικού και των προτάσεων που έγιναν, οι οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία τους υιοθετήθηκαν, ακολούθησε συζήτηση που κατέληξε στην έγκριση του Καταστατικού του Συλλόγου με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του.


Στην εκδήλωση στο Κερατσίνι παραβρέθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, παρόντες ήταν και οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ που προέρχονται από τις τάξεις των αποφοίτων πανεπιστημίων των σοσιαλιστικών χωρών, Μανώλης Συντυχάκης και Γιώργος Λαμπρούλης, κοινωνιολόγος και γιατρός αντίστοιχα, που σπούδασαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας ώθηση στην προσπάθεια που ξεκινάει ο Σύλλογος, με ένα λαϊκό γλέντι με καλή μουσική, φαγητό και κρασί, που κράτησε μέχρι αργά.