Συνέντευξη της Ελένης Κίργιου, γιατρού στον Ευαγγελισμό και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας στον 902.gr
Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τις αδυναμίες των συστημάτων Υγείας σε όλο τον κόσμο, με ευθύνη των καπιταλιστικών κρατών που χρόνια τώρα ασκούν την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης αλλά και της λειτουργίας των νοσοκομείων, ως επιχειρήσεις με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Ανέδειξε ότι το καπιταλιστικό σύστημα που έχει ως κριτήριο και θεό το κέρδος, δεν είναι σε θέση να διασώσει και να υπερασπιστεί την υγεία και τη ζωή του λαού.
Η υπεροχή του σοσιαλισμού και σε αυτόν τον τομέα αναδεικνύεται ασύγκριτη.
Μιλώντας στο πόρταλ του «902.gr» η Ελένη Κίργιου γιατρός στοΝοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που σπούδασε στη Σοβιετική Ένωση μας μεταφέρει την εμπειρία της από το σοσιαλιστικό σύστημα, για τον τρόπο λειτουργίας του στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, σε μαζικούς χώρους, σε γειτονιές. Μας μεταφέρει τη φροντίδα του σοβιετικού συστήματος για τους χρόνια πάσχοντες, τα παιδιά, τους εργαζόμενους με μία πολιτική πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού.
Μας υπενθυμίζει πώς η ΕΣΣΔ, 60 χρόνια πριν, κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία της ευλογιάς. Το σοσιαλιστικό σύστημα, που πολλοί στις μέρες μας το λοιδορούν, κατάφερε να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη θανατηφόρο νόσο, που “θέριζε” στην κυριολεξία ολόκληρους λαούς. Βάζοντας σε καραντίνα 10.000 ανθρώπους και εμβολιάζοντας μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 7 εκατομμύρια κατοίκους της Μόσχας, κατάφερε όχι μόνο να αναχαιτίσει την πανδημία αλλά και να εξαλείψει τα κρούσματα και τους νεκρούς.
Αμέσως μετά, η ΕΣΣΔ άρχισε από μόνη της να υλοποιεί το πρόγραμμά της σε παγκόσμιο επίπεδο στέλνοντας γιατρούς, νοσηλευτές και εμβόλια σε χώρες που μαστίζονταν από την ασθένεια και να τους θωρακίζει. Πολύ αργότερα, με καθυστέρηση 8 ετών, σε αυτό το πρόγραμμα μπήκαν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε, επισημαίνει η Ελένη Κίργιου, είναι εάν δίνουμε προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές ή στα κέρδη των λίγων, και αυτό η Σοβιετική Ένωση το είχε απαντήσει από τη μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση ακόμα, θεσμοθετώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, δίνοντας προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές και όχι στα κέρδη των μονοπωλίων και αποδεικνύοντας πώς η υγεία μπορεί να γίνει κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Επίσης, μίλησε για την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και υγειονομικοί στον «Ευαγγελισμό» σημειώνοντας ότι δεν πάρθηκαν μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας με αποτέλεσμα οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές να πρέπει να έχουν υπό την επίβλεψη τους περισσότερος ασθενείς, ενώ -όπως αναφέρει- μεγάλη πίεση δέχονται και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα διότι συνεχώς συρρικνώνονται οι κλινικές για ασθενείς χωρίς κορονοϊό.
Πηγή: 902.gr