Με μαζική συμμετοχή παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία και τα αντιλαϊκά μέτρα, πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο STUDIO η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Για περισσότερο από δύο ώρες έγινε πλούσια και γόνιμη συζήτηση, ενώ ομόφωνα ψηφίσθηκε η εισήγηση του ΔΣ και τα δύο ψηφίσματα.
Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των συναδέλφων από την περιφέρεια που διένυσαν μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση.
Η εισήγηση του ΔΣ που ψηφίσθηκε ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση:
Συνάδελφοι-συναγωνιστές παλιοί συμφοιτητές στις σοσιαλιστικές χώρες, συνερχόμαστε στην πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, δύο χρόνια μετά από την ίδρυση του συλλόγου, αφού τα μέτρα κατά του κορονοϊού την προηγούμενη χρονιά δεν μας επέτρεψαν να την πραγματοποιήσουμε. Καλούμαστε να κάνουμε απολογισμό των πεπραγμένων μας μέχρι τώρα και να προγραμματίσουμε τη δράση του συλλόγου για τον επόμενο χρόνο, μέχρι και την πρώτη εκλογοαπολογιστική μας διαδικασία στα τέλη του 2022.
Πριν ξεκινήσουμε τη δουλειά μας, πρέπει να μνημονεύσουμε τους καλούς συναδέλφους και φίλους, μέλη του συλλόγου μας, που χάσαμε, που δυστυχώς «έφυγαν» από κοντά μας σ’ αυτό το διάστημα: Στέλιος Λαμπαρδάκης (Κλουζ Σ. Δ. Ρουμανίας), Κώστας Ψωμιάδης (Μόσχα ΕΣΣΔ), Γιώργος Λιακόπουλος (Οδησσός ΕΣΣΔ), Βέρα Παπαδάκη (Λένινγκραντ ΕΣΣΔ).
Τα δύο αυτά χρόνια ήταν δύσκολα για τον λαό της χώρας μας, αλλά και για όλους τους λαούς, για όλη την εργαζόμενη ανθρωπότητα. Μετά από την τελευταία βαριά και πολύχρονη καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους, και η πανδημία του κορονοϊού αποδείχθηκε επίσης «ταξική», ως προς τη διαχείρισή της από την άρχουσα τάξη και τα αποτελέσματά της στους λαούς. Η διεθνής κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία σε πολλά σημεία του κόσμου και στην περιοχή μας οι εστίες έντασης και οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού και συγκρούσεων όχι μόνο διατηρούνται, αλλά και αυξάνονται: Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Δυτικά Βαλκάνια. Στο εσωτερικό της χώρας, η ίδια η πανδημία χρησίμευσε ως «ευκαιρία» για τη στοχευμένη και συστηματική προσπάθεια επιβολής μόνιμων αντιδραστικών αλλαγών σε όλη την κοινωνική ζωή, με απαγορεύσεις και αύξηση της καταστολής και με έμφαση στη διαμόρφωση μιας πολύ χειρότερης για τον λαό κατάστασης, με ιδιαίτερα έντονες συνέπειες, εκτός από την υγεία, στην εκπαίδευση και κυρίως στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων (βλ. λχ. τον νόμο Χατζηδάκη κοκ). Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι μονοσήμαντη, ο αντίπαλος δεν είναι παντοδύναμος και το εργατικό και λαϊκό κίνημα δήλωσε το δικό του παρών. Παρά τις απαγορεύσεις αλλά και τους αντικειμενικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας, οι κινητοποιήσεις δεν σταμάτησαν, η Πρωτομαγιά του 2020 γιορτάστηκε, το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου υπήρξε, κάτω απ’ την πίεση του κινήματος, η καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης, αυτές τις μέρες πέρυσι έσπαγε η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Αντιστάσεις υπήρξαν ακόμη και στις χειρότερες φάσεις της πανδημίας ενώ, τους τελευταίους μήνες, εκδηλώνεται μια σειρά κινητοποιήσεων πολλών κλάδων που διαρκώς δυναμώνουν και συνδυάζονται, κάτι που δείχνει ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι εδώ και απαντάει στην αντιλαϊκή επίθεση με τους αγώνες του σε κάθε πεδίο για μια καλύτερη ζωή, για τη ζωή που αξίζει να ζούμε ως εργαζόμενοι άνθρωποι. Μέσα σε αυτό το κίνημα, σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, έχει τη θέση του και ο σύλλογός μας, ο σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» που, άλλωστε, από την ίδια την ονομασία του είναι μια δήλωση συνείδησης, μια δήλωση ήθους – μια πρόκληση.
Η δράση μας σε αυτά τα δύο χρόνια, συνάδελφοι, χαρακτηρίστηκε από ένα πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα και πολλές δυσκολίες στη συνέχεια, αντικειμενικού και υποκειμενικού χαρακτήρα. Όσον αφορά το αντικειμενικό, όλοι το καταλαβαίνουμε, η ύπαρξη του συλλόγου μας συμβαδίζει μέχρι στιγμής με το ξέσπασμα και την εξέλιξη της πανδημίας που μας συνοδεύει μόνιμα, σε όλες τις φάσεις της και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες δράσης μας, όπως άλλωστε και όλης της κοινωνίας. Είναι μια συνθήκη που ακόμη και τώρα μας δυσκολεύει εξαιρετικά, λόγω και της ιδιάζουσας φύσης του συλλόγου μας –δεν είμαστε κόμμα, ή επαγγελματικό σωματείο με διεκδικήσεις και μόνιμη φυσική επαφή μεταξύ μας, ή μια δομή συγκροτημένη εδώ και καιρό, με σταθερές κατακτημένες διαδικασίες και δραστηριότητες, όπως ένα επιστημονικό σωματείο ή κάποιου ανάλογου τύπου μαζικός φορέας, με ένα «έτοιμο» αντικείμενο δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, δεν είμαστε και απλά ένα σύνολο παλιών γνωστών, παλιών συμφοιτητών που επιδιώκουν αποκλειστικά και μόνο να συνευρίσκονται κάπου κάπου και να αναπολούν τα χρόνια της νιότης τους, όσο αναγκαίο κι ευχάριστο κι αν είναι και αυτό. Δεν μας κινεί μόνο η απλή νοσταλγία, αλλά η πρόθεσή μας να αναδείξουμε και να διαδώσουμε τις αντιλήψεις και τις γνώσεις μας στην ελληνική κοινωνία, την εμπειρία και την πεποίθησή μας για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού σήμερα. Αυτή η πρόθεση και συνείδηση, που αναγκαστικά συνοδεύεται και από ένα ορισμένο ήθος, μας δίνει υπόσταση σαν σύλλογο και, βεβαίως, αποτελεί και μια στέρεη βάση και για την ανανέωση, διατήρηση και ισχυροποίηση και των δεσμών φιλίας, συντροφικότητας και συνεργασίας μεταξύ μας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, τι κάναμε το προηγούμενο δίχρονο;
Α. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ορισμένα πρακτικά-τεχνικά θέματα: ΑΦΜ, Έδρα του συλλόγου, τραπεζικός λογαριασμός, επικοινωνία
Λόγω της πανδημίας και των περιορισμών, πράγματα που παλιότερα γίνονταν πολύ γρήγορα, τώρα καθυστερούσαν πάρα πολύ. Παρ’ όλα αυτά βγάλαμε ΑΦΜ, έστω και με καθυστέρηση, βρήκαμε έδρα (στην ΠΕΑΕΑ), καταθέσαμε εδώ και καιρό τα χαρτιά για να ανοίξουμε τραπεζικό λογαριασμό, που θα μας διευκολύνει σημαντικά και …. περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν, λόγω των περιορισμών που έχουν βάλει οι ίδιες οι τράπεζες σε άνοιγμα λογαριασμών για μαζικούς φορείς και σωματεία.
Η ιστοσελίδα μας αναβαθμίστηκε και είναι καλύτερα σε θέση να φιλοξενεί άρθρα και μελέτες, να ενημερώνει και να καλύπτει τη δράση και τις παρεμβάσεις του συλλόγου (λειτουργεί επίσης σταθερά και το μέιλ λιστ για την άμεση ενημέρωση των μελών). Χρειάζεται παραπάνω συμμετοχή των μελών στην ιστοσελίδα με άρθρα και παρεμβάσεις, σχετικές με τους σκοπούς του συλλόγου.
Συμμετοχή του συλλόγου στο κίνημα
Ο σύλλογός μας ήταν παρών στη δράση του λαϊκού κινήματος, μέσω καλεσμάτων και παρέμβασης δια της ιστοσελίδας μας σε κάθε σημαντικό γεγονός τα τελευταία δυο χρόνια (επέτειοι, κινητοποιήσεις κλπ.).
Εκδηλώσεις – ανοιχτές δραστηριότητες του συλλόγου
-Εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου τον Οχτώβρη του 2020, με θέμα την άνοδο του φασισμού στο μεσοπόλεμο, με τον Γιώργο Λεοντιάδη στην ΠΕΚΑΜ, που ανέβηκε βιντεοσκοπημένη και στην ιστοσελίδα μας.
-Βιντεοσκοπημένη επιστημονική παρουσίαση με θέμα τη δουλική εργασία στο αρχαίο Λαύριο, με τον Μάνο Δημητρίου, τον Φλεβάρη του 2021
-Πραγματοποίηση συνεστίασης των μελών του συλλόγου, με μεγάλη συμμετοχή, παρά την ιδιαιτερότητα της περιόδου (Ζωγράφου, Ιούλης 2021)
-Περίπτερο στις κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδητητή, στην Αθήνα, τον Σεπτέμβρη του 2021, με μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τα μέλη, όσο και από πολύ άλλο κόσμο – ο σύλλογός μας έγινε περισσότερο γνωστός μέσα από αυτό.
Άλλες παρεμβάσεις και δραστηριότητες
-Επίσκεψη στην Πρεσβεία της Κούβας στις αρχές του 2020 με θέμα τη συλλογή και προβολή υλικού σχετικά με το σύστημα υγείας της χώρας και τα επιτεύγματά του, κάτι που πρέπει να έχει και συνέχεια.
-Έκδοση (επανέκδοση) της Σύγχρονης Εποχής και του Συλλόγου μας της μεταφραστικής δουλειάς των μελών μας Γιώτας Ματέρη και Δημήτρη Πατέλη του βιβλίου του Γκριγκόρι Αρς «Η φιλική εταιρεία στη Ρωσία».
-Αρθρογραφία μελών-γιατρών και άλλων συναδέλφων με αντικείμενο την υγεία στις σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και την πανδημία, είτε σε πρώτη δημοσίευση, είτε σε αναδημοσίευση, καθώς και με άλλα αντικείμενα, όπως η παιδεία, η ιστορία (όπως το άρθρο για τη Φιλική Εταιρεία).
-Κατασκευή τριών καλών βίντεο, που προβλήθηκαν στο περίπτερο του συλλόγου μας στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και ακολούθως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μας, με θέματα: α) τη ζωή και τη δράση των ελλήνων φοιτητών στις σοσιαλιστικές χώρες, β) την υγεία στον σοσιαλισμό, γ) το εκπαιδευτικό σύστημα στην ΕΣΣΔ. Αυτές οι δουλειές πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για μεγαλύτερα έργα και παραγωγή εξαγωμένων (κειμένων, λευκωμάτων, φιλμ κοκ) σε μόνιμη βάση.
Τομείς επιστημονικής δραστηριότητας
Είχαμε πάρει απόφαση στην προηγούμενη Γ.Σ. για συγκρότηση τομέων με βάση τις σπουδές και τα επιστημονικά-μελετητικά ενδιαφέροντα, ώστε να συγκεντρωθεί και να συγκροτηθεί κατά κάποιο τρόπο το επιστημονικό δυναμικό του συλλόγου και να μπορέσουμε στην πορεία να περάσουμε σε πιο ειδικές θεματικές διεπιστημονικές (αναπόφευκτα) προσεγγίσεις και αντικείμενα, με βάση τους σκοπούς του συλλόγου. Αυτό δεν επιτεύχθηκε. Οι λόγοι: α) ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, β) μια δυσκαμψία, δυσκολία, δυστοκία, επιφυλακτικότητα στη μαζική διαθεσιμότητα μελών του συλλόγου να συμμετέχουν ενεργά, πρωτοβουλιακά και με προσωπικό ενδιαφέρον (αυτό πιθανά αφορά και την ηλικία μας, τις άλλες μας επαγγελματικές, οικογενειακές και άλλες δραστηριότητες, υποχρεώσεις, ανάγκες κτλ.), γ) η μεγάλη, αντικειμενικά, επιβάρυνση που σήκωναν επαγγελματικά και προσωπικά συνάδελφοι, λόγω της πανδημίας, ιδιαίτερα κατηγορίες συναδέλφων με κρίσιμη σημασία για αυτό που θέλαμε να κάνουμε, όπως λ.χ. οι γιατροί, δ) αδυναμίες δικές μας, ως Διοικητικό και Γενικό Συμβούλιο και προσωπικά, στο να οργανώσουμε καλύτερα τη δουλειά.
Ημερίδες
Είχαμε επίσης αποφασίσει τη διενέργεια δύο ημερίδων, αρχικά μέσα στο 2020, με αντικείμενα τον αντικομμουνισμό και την υγεία στον σοσιαλισμό. Συστάθηκε η οργανωτική επιτροπή για τον αντικομμουνισμό αρχικά, συνεδρίασε, ξεκίνησε μια πρώτη προετοιμασία, καταρτίστηκε το περιεχόμενο, αλλά δεν έγινε δυνατό μέχρι στιγμής να πραγματοποιηθούν. Πιο προχωρημένη είναι η προετοιμασία για την ημερίδα για τον αντικομμουνισμό (παρακάτω γίνεται συγκεκριμένη αναφορά), η άλλη για την υγεία είναι πολύ πίσω ακόμη.
Συγκρότηση παραρτημάτων
Είχαμε αποφασίσει να προσπαθήσουμε να συγκροτηθούν παραρτήματα ή τοπικές επιτροπές του συλλόγου σε 4 βασικά περιοχές εκτός Αθήνας, εκεί όπου έγινε ψηφοφορία (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κρήτη, Γιάννινα), με στόχο, α) την περαιτέρω μαζικοποίηση του συλλόγου, β) το πανελλαδικό και τοπικό άπλωμα της δράσης του. Δεν έγινε, λόγω και της πανδημίας, δυνατό να πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα αυτή η απόφασή μας.
Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Από τις παραπάνω αναφορές του απολογισμού, προκύπτουν και τα καθήκοντα του επόμενου χρόνου. Λόγω πανδημίας κατά πρώτο λόγο, αλλά και λόγω υποκειμενικών αδυναμιών, πολλά από αυτά που έχουμε αποφασίσει έχουν πάρει αναβολή. Είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στην εκπλήρωσή τους και να μην τα παρατήσουμε. Συγκεκριμένα:
-Οι ημερίδες πρέπει να προχωρήσουν. Όσον αφορά αυτή για τον αντικομμουνισμό, μεγάλο μέρος του υλικού είναι σχεδόν έτοιμο. Είναι έτοιμες οι 4 κύριες εισηγήσεις και περιμένουμε άμεσα τη μία παρέμβαση, ενώ μπορούν να υπάρξουν και μία ή δύο ακόμη για εμπλουτισμό του περιεχομένου. Αρχικά υπήρχε η σκέψη να πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, ωστόσο, λόγω των προβλημάτων με την πανδημία, αλλά και ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση της επιτυχίας της, προτείνουμε να γίνει το Γενάρη. Είναι σημαντικό για τον σύλλογο να είναι πετυχημένη η ημερίδα αυτή και να γίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, με απεύθυνση στη νέα γενιά. Καλό θα ήταν η ημερίδα να πραγματοποιηθεί κατόπιν και στη Θεσσαλονίκη.
Να συνεχιστεί η δουλειά σχετικά με την υγεία και το ζήτημα «Υγεία και σοσιαλισμός». Θα πρέπει να οργανωθεί ξανά μια ομάδα που θα βλέπει τα θέματα της υγείας, τόσο σε ό,τι αφορά τη σχετική ημερίδα, όσο και γενικότερα, όπως λχ. να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφραστικής δουλειάς.
Το βίντεο που φτιάχτηκε και προβλήθηκε στο φεστιβάλ είναι μια αφετηρία και για άλλα παρόμοια έργα και παρεμβάσεις (οπτικοακουστικές παραγωγές και κείμενα, άρθρα ή μεταφράσεις). Η οργάνωση της δουλειάς βοηθιέται πολύ αν τίθεται πάντα χρονοδιάγραμμα και προθεσμίες για την εκπλήρωση της κάθε δουλειάς.
-Να συνεχιστεί η δουλειά σχετικά με τη ζωή και τις σπουδές μας στις σοσιαλιστικές χώρες. Αυτό θα πρέπει να το βλέπουμε σαν ένα διαρκές «πρότζεκτ» από το οποίο θα βγαίνουν διαρκώς νέα πράγματα που θα έχουν έξοδο στην επίδραση στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στη συσπείρωση των μελών του συλλόγου και στην προσέλκυση νέων μελών στον σύλλογο. Να συγκεντρώνεται συνεχώς υλικό, υπάρχει πολύ, να μορφοποιείται σύμφωνα με τους σκοπούς του συλλόγου και να βγαίνει προς τα έξω.
-Να οργανωθεί και πάλι η δουλειά στην παιδεία-εκπαίδευση και στην ιστορία, πιο στοχευμένα και με κατεύθυνση να έχουμε εξαγόμενα, συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και εδώ, όσον αφορά την εκπαίδευση, το βίντεο που προβλήθηκε στο φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία.
-Να συγκροτηθεί μια ομάδα πολιτισμού και τέχνης ή «πολιτιστική ομάδα» που θα ασχολείται τόσο με το γενικό θέμα «τέχνη και σοσιαλισμός», όσο και με την παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων από τα μέλη του συλλόγου (βλ. λχ. θεατρικές παραστάσεις, όπως έγινε τελευταία).
-Να ενισχυθεί και πάλι η αρθρογραφία στην ιστοσελίδα μας, με θέματα που αφορούν τους σκοπούς του συλλόγου, γιατί έχει κάπως ατονήσει στο τελευταίο διάστημα. Όλοι καλούνται και πρέπει να συμβάλλουν εδώ βέβαια, αλλά η ευθύνη της συμβολής αφορά περισσότερο τα μέλη του Δ.Σ. και του Γ.Σ. που θα πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο.
-Είναι κρίσιμο να υλοποιήσουμε το στόχο που είχαμε θέσει για δημιουργία τοπικών επιτροπών ή παραρτημάτων του συλλόγου στις πόλεις-περιοχές που είχαμε παρουσία στις πρώτες μας αρχαιρεσίες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 24 του Καταστατικού μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα με παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Κρήτη, με υπεύθυνους για τη συγκρότησή τους τα μέλη και αναπληρωτές του Δ.Σ. και του Γ.Σ. σε αυτές τις πόλεις (δεν υποτιμούμε τα Γιάννενα, να το δούμε αν υπάρχει δυνατότητα). Αρχικά μπορούν να γίνουν συνεστιάσεις ή μικρές εκδηλώσεις για ξεκίνημα. Ο στόχος είναι η παραπέρα μαζικοποίηση του συλλόγου και η δημιουργία μιας ζωής και εστίας δράσης στο κάθε παράρτημα-περιοχή, έστω και μικρής στην αρχή. Επίσης, να δημιουργήσουμε τοπική επιτροπή-παράρτημα στην Πάτρα, αφού, παρότι δεν έγινε ψηφοφορία εκεί κατά την ίδρυση του συλλόγου, είναι πολλοί οι απόφοιτοι και σπουδάσαντες στις σοσιαλιστικές χώρες στη Δυτική και Νοτιοδυτική Ελλάδα και στην ίδια την Πάτρα.
-Η φετινή μας συμμετοχή στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για τον σύλλογο. Αυτό σημαίνει ότι α) θα πρέπει να ξανασυμμετέχουμε του χρόνου και να προετοιμάσουμε εκ νέου αυτή τη συμμετοχή – δεν θα έχουμε πάντα το ίδιο υλικό, πρέπει να ανανεώνουμε την προσφορά μας, β) να συμμετάσχουμε σε φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις το 2022 και όχι μόνο στην Αθήνα και ιδιαίτερα εκεί που έχουμε δυνάμεις και θέλουμε να στήσουμε παραρτήματα, δηλαδή πρωταρχικά σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κρήτη (Ηράκλειο;), Πάτρα. Μπορούμε να έχουμε και κοινά υλικά κοκ.
-Να δημιουργηθεί ένα μεταφραστικό τμήμα ή ομάδα στο πλαίσιο του συλλόγου, από μέλη που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό τον τομέα.
-Η επαφή μας με την Κούβα και την κουβανική πρεσβεία πρέπει να ξαναγίνει και να σταθεροποιηθεί, τόσο για τη συλλογή υλικού και την ανάδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος υγείας και της αντίληψης περί την υγεία γενικά μέσα στην κοινωνική ζωή, όσο και κυρίως για την ανάγκη για αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς την Κούβα, αυτή τη σπουδαία και ηρωική χώρα και λαό, που βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και επέμβασης. Εδώ να δούμε και τη δυνατότητα α) εκδήλωσης συμπαράστασης, β) πρακτικής βοήθειας, στο μέτρο των δυνάμεών μας, προς τον κουβανικό λαό και κοινωνία.
-Το 2021 είχαμε τη 200η επέτειο της ελληνικής επανάστασης, όπου και ο σύλλογος είχε μια ορισμένη παρέμβαση με την έκδοση και το άρθρο-μελέτη που προαναφέρθηκε. Το 2022 θα έχουμε μια διπλή επέτειο: α) την εκατοστή επέτειο ίδρυσης της ΕΣΣΔ, που εγκαινιάζει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ου αιώνα και περιλαμβάνει και το δικό μας πλαίσιο δράσης αφού «σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» αυτής της ιστορικής εποχής, και β) την εκατοστή επίσης επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πρέπει στις δραστηριότητές μας να συμπεριλάβουμε και αυτές τις επετείους, αφού θα γίνει λόγος εκτενώς για αυτά τα γεγονότα τη χρονιά που έρχεται.
-Αυτή τη στιγμή, η πλειονότητα των μελών του συλλόγου αποτελείται από ανθρώπους που πήγαν από την Ελλάδα στις σοσιαλιστικές χώρες για σπουδές. Ωστόσο, είναι πάρα πολλοί οι απόγονοι πολιτικών προσφύγων που σπούδασαν στις σοσιαλιστικές χώρες και μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι γνώρισαν «από τα μέσα» τη σοσιαλιστική οικοδόμηση πολύ πλατύτερα και βαθύτερα από μας που απλώς πήγαμε εκεί για κάποιο διάστημα. Η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, και γενικά με τους πολιτικούς πρόσφυγες, ανεξάρτητα από το αν σπούδασαν σε ΑΕΙ ή όχι, είναι σημαντική για τους σκοπούς του συλλόγου μας και θα πρέπει να οργανωθεί από μας. Έχουμε μέλη που μπορούν να οργανώσουν καλά αυτή την επαφή και θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε αυτό μέσα στο 2022.
Για να γίνουν αυτά (και δεν είναι και λίγα), αλλά και πολλά άλλα, που τίθενται από την ίδια την ταυτότητα και τους σκοπούς του συλλόγου, είναι αναγκαίο να «ανασκουμπωθούμε», να ανανεώσουμε με κάποιο τρόπο τη σχέση μας με τη δραστηριότητα του συλλόγου, με πείσμα απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, της πανδημίας, της ηλικίας και των όποιων προβλημάτων και υποχρεώσεών μας. Απ’ όλους χρειάζεται κυρίως πρωτοβουλία, έμπνευση, το να καταλάβουμε τον σύλλογο σαν ένα πραγματικό και όχι τυπικό βήμα και πεδίο για την προώθηση των ιδεών μας και της κοσμοθεώρησής μας. Αυτές οι ιδέες και κοσμοθεώρηση, παρ’ όλες τις όποιες επιμέρους μεταξύ μας αποχρώσεις και διαφοροποιήσεις, είναι τα κοινά μας σημεία. Και, αυτά τα κοινά σημεία είναι και εκείνα που μπορούν να μας κάνουν στ’ αλήθεια, εκτός των άλλων, και μια πραγματικά καλή παρέα ανθρώπων, όμως δρώντων ανθρώπων, με βάση μια ορισμένη δράση κι ένα ορισμένο ήθος. Γιατί εμείς δεν θελήσαμε να φτιάξουμε ένα «λόμπι» δημοσίων σχέσεων, ή ένα απλό reunion παλιών συμμαθητών όπου θα αναπολούμε τα νιάτα μας. Φτιάξαμε κάτι άλλο, καλύτερο, σημαντικότερο, απαιτητικότερο.
Παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες μας, έχουμε κάνει κάποια όχι ασήμαντα βήματα. Μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα και θα προχωρήσουμε, ώστε να κάνουμε τον Σύλλογό μας ένα χρήσιμο και σημαντικό βήμα που θα δίνει το στίγμα του στη ζωή της ελληνικής κοινωνίας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Αθήνα, 20.11.2021
Μπορείς να κατεβάσεις την εισήγηση εδώ