Οι σπουδές στον καπιταλισμό κοστολογούνται (και) με ανθρώπινες ζωές – Στο σοσιαλισμό υπηρετούσαν τη ζωή

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μία είδηση που κέντρισε το ενδιαφέρον μας με την ωμότητα και τη βαναυσότητα του περιεχομένου της, έτσι ώστε να μην μπορούμε να την αφήσουμε ασχολίαστη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια αγγελία -προφανώς αναρτημένη σε αμερικανικό πανεπιστήμιο- που καλεί, τους έχοντες ανάγκη, φοιτητές να ενταχθούν στη «Διεθνή Λεγεώνα για την Υπεράσπιση της Ουκρανίας» προκειμένου να «εξοφλήσουν τα φοιτητικά τους δάνεια»! Οι καλούντες προσφέρουν στους «γενναίους λεγεωνάριους» «καθεστώς διεθνούς εθελοντή, ιατρική ασφάλιση, μηνιαίο μισθό». Επίσης, ένας τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας, που υπάρχει στην αγγελία, ανήκει στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, των ΗΠΑ.

Παιδεία - Πόλεμος στην Ουκρανία - ΗΠΑ - Πανεπιστήμια - Δάνεια - Μισθοφόροι
Πώς θα εξοφλήσετε τα φοιτητικά σας δάνεια;
Ενταχθείτε στη Διεθνή Λεγεώνα για την Υπεράσπιση της Ουκρανίας
Καθεστώς διεθνούς εθελοντή
Ιατρική ασφάλιση
Μηνιαίος μισθός
Τηλέφωνο (Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον)
Εντάξου στους γενναίους!

Θα αναρωτηθεί κανείς «και ποιο είναι το πρόβλημα που προκαλεί το σχολιασμό σας»; Μήπως δεν είναι γνωστό ότι στον καπιταλισμό όλα πωλούνται κι όλα αγοράζονται, ότι όπως η γνώση και η εκπαίδευση έτσι και η ανθρώπινη ζωή είναι εμπορεύματα, που έχουν κι αυτά την τιμή τους; «Ποιος λέει ότι ο καπιταλισμός έχει αδιέξοδα;» Όπως φαίνεται και από το παράδειγμα, έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα…

Ακόμη κι αν ένας νέος, προκειμένου να εξασφαλίσει τ’ αναγκαία εφόδια για το μέλλον του, χρειαστεί να γίνει κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών! Ακόμη κι αν το μέλλον, για το οποίο πασχίζει να σπουδάσει, διακοπεί άδοξα στις γραμμές μιας μισθοφορικής λεγεώνας, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα του!

Μόνο που εμείς -και όσοι σαν εμάς- είχαμε τη μεγάλη τύχη να σπουδάσουμε στα δωρεάν Πανεπιστήμια του Σοσιαλισμού, γνωρίζουμε ότι δεν ήταν το πορτοφόλι της οικογένειάς μας ο παράγοντας που εξασφάλιζε τις σπουδές μας.

Ήταν η ανάγκη των σοσιαλιστικών κοινωνιών να έχουν πολλούς μορφωμένους, υψηλής κατάρτισης κι εξειδίκευσης επιστήμονες και άλλων βαθμίδων, προσωπικό, ικανό να βελτιώνει καθημερινά τη ζωή του εργαζόμενου ανθρώπου. Ήταν η ανάγκη μας, και πολλών άλλων σαν εμάς, να κατακτήσουμε τη γνώση και να προσφέρουμε τη γνώση αυτή στο κοινωνικό σύνολο. Και στην κάλυψη αυτών των αναγκών οι κοινωνίες, που στον 20ο αιώνα μπήκαν στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού, δεν μέτρησαν ούτε κόστος, ούτε δυνάμεις. Το μόνο που τους καθοδηγούσε ήταν τα οφέλη και οι ζωές των πολλών, η καθημερινή βελτίωσή τους και όχι τα κέρδη των ολίγων. Έτσι δημιουργούνταν ο άνθρωπος της νέας κοινωνίας.

Δεν μπορούμε να μη θυμίσουμε, ότι αυτή η δωρεάν παιδεία που πρόσφερε ο σοσιαλισμός, ήταν μία από τις αιτίες ώστε και σε μερικές από τις χώρες του καπιταλιστικού -όπως η χώρα μας- ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές, έστω και τυπικά να υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα, έστω και με τα χιλιάδες ταξικά εμπόδια και φραγμούς που υπάρχουν.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε αυτά που συζητιόνται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα, περί της αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι προθέσεις έχουν ήδη διατυπωθεί, και από αυτούς που ξεκάθαρα λένε το ΝΑΙ (λέγε με ΝΔ), και από αυτούς, όμως, που το λένε ντροπαλά κι ονειρεύονται «…ξέχωρα από το κράτος πανεπιστήμια τύπου Χάρβαρντ» ή κάνουν όνειρα για «…να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια με υψηλά πρότυπα» (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)!

Εμείς πάντως θα επιμείνουμε και θα αγωνιστούμε, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, για δωρεάν, καθολική και προσιτή σε όλους πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παιδεία, για τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου δε θα μπαίνει κανένας ταξικός φραγμός στα παιδιά του λαού για να σπουδάσουν, ενάντια σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το Διοικητικά Συμβούλιο

Αθήνα 4 Αυγούστου 2023