Με πολύ ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/12 στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» η εκδήλωση με θέμα «Η αλήθεια για τη Σοβιετική Ουκρανία και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση σήμερα». Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τον σύλλογό μας, είχε ως αφορμή την έκδοση της Σύγχρονης Εποχής «Για την ταξική πάλη στην Ουκρανία». Η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» αποτελεί μια συλλογή 91 κειμένων των Β.Ι. Λένιν και Ι.Β. Στάλιν, 24 από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα Ελληνικά, που αφορούν την εξέλιξη της ταξικής πάλης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην περιοχή της Ουκρανίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, μια περίοδος που περιλαμβάνει και τα πρώτα βήματα συγκρότησης της Σοβιετικής Ένωσης.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής» και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας, που αναφέρθηκε στην όξυνση της ιδεολογικο-πολιτικής διαπάλης με διάφορες αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές αντιλήψεις μετά την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία το 2022. Οι αντιλήψεις αυτές, που εκπορεύονται τόσο από τα επιτελεία του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, όσο και από την ηγεσία της καπιταλιστικής Ρωσίας, επιχειρούν να αποδώσουν την βασική ευθύνη για τη σημερινή σύγκρουση στην πολιτική της Σοβιετικής εξουσίας για το εθνικό ζήτημα, αποκρύπτοντας έτσι την πραγματική αιτία που είναι η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Ο Δ. Ξεκαλάκης επισήμανε ακόμα τον επικίνδυνο ρόλο μιας σειράς οπορτουνιστικών αντιλήψεων που, ενώ εμφανίζονται ως υποστηρικτικές της Σοβιετικής ιστορικής κληρονομιάς, βλέπουν με λανθασμένο τρόπο τον ιμπεριαλισμό και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες σήμερα, χύνοντας αντικειμενικά νερό στον μύλο της πολιτικής των αστικών τάξεων.
Το ιστορικό διαμόρφωσης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» παρουσίασε ο Βασίλης Όψιμος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε του ΚΚΕ. Επισήμανε ότι στο πλούσιο υλικό της συλλογής δίνεται αποστομωτική απάντηση στις σημερινές λαθροχειρίες των αστικών τάξεων της μιας και της άλλης πλευράς στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, καθώς και πολλά στοιχεία σχετικά με την πορεία της επανάστασης στην περιοχή της Ουκρανίας, τη δράση των αντεπαναστατικών δυνάμεων και των αστικοδημοκρατικών κυβερνήσεων, την επέμβαση των καπιταλιστικών κρατών, την πορεία του ταξικού εμφυλίου πολέμου, αλλά και μετέπειτα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αναφέρθηκε στην ανάλογη Σοβιετική έκδοση κειμένων του 1936 που αποτέλεσε σημαντική βοήθεια για την επεξεργασία της σημερινής έκδοσης και πηγή ντοκουμέντων που δεν είχαν μέχρι σήμερα μεταφραστεί στα Ελληνικά.
Εκτέθηκαν επίσης αναλυτικά οι βασικοί ιστορικοί σταθμοί που φωτίζονται από τα κείμενα της συλλογής: η πάλη της νεαρής Σοβιετικής εξουσίας ενάντια στις αστικές δυνάμεις και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο έδαφος της Ουκρανίας, οι προσπάθειες στερέωσης της Σοβιετικής εξουσίας με υπολογισμό όλων των εθνικών ιδιομορφιών, η στενή συνεργασία Λένιν και Στάλιν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου για τα ζητήματα της Ουκρανίας (μέσα και από μια σειρά αδημοσίευτα τηλεγραφήματα του 1920), οι δυσκολίες και οι προκλήσεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του πανενωσιακού κράτους της Σοβιετικής Ένωσης το 1922-1923. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε μια σειρά (αδημοσίευτες μέχρι σήμερα) επιστολές του Στάλιν το καλοκαίρι του 1932 που αφορούν τις αντικειμενικές και υποκειμενικές αδυναμίες στην διεύθυνση της αγροτικής παραγωγής στην Ουκρανία και που ξεσκεπάζουν τους αντικομμουνιστικούς μύθους περί δήθεν σχεδιασμένης «γενοκτονίας» του Ουκρανικού λαού από την Σοβιετική εξουσία. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε και με οπτικό υλικό με ντοκουμέντα της Σοβιετικής εποχής.
Ο Αποστόλης Χαρίσης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κ.Ε του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό», παρουσίασε αναλυτικά την αντίληψη του Μαρξισμού-Λενινισμού για το έθνος και το εθνικό ζήτημα, με βάση και τον κλασικό ορισμό που έχει δώσει ο Στάλιν στο έργο του «Ο Μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα», καθώς και τις θεμελιακές πλευρές της εξέλιξης του εθνικού ζητήματος πριν τη Σοσιαλιστική επανάσταση στον τεράστιο εδαφικά και πολύμορφο εθνολογικά χώρο της Ρωσικής αυτοκρατορίας, που στις συνθήκες εκείνες συνιστούσε μια «φυλακή των εθνών». Επισήμανε ότι η ανατροπή του καπιταλισμού και η σοσιαλιστική οικοδόμηση σηματοδότησαν μια άλλου τύπου οικονομική, πολιτική και πνευματική ανάπτυξη που δεν είχε ως προϋπόθεσή της την εθνική και δι-εθνική σύγκρουση, τον εθνικισμό, τις εθνικές εκκαθαρίσεις και γενοκτονίες, τις «ανταλλαγές» εθνικών πληθυσμών και τους μαζικούς ξεριζωμούς. Στη βάση της σταθερής αναγνώρισης από τους μπολσεβίκους του δικαιώματος για εθνική αυτοδιάθεσης, έως και τον κρατικό αποχωρισμό, διαμορφώθηκαν νέου τύπου σχέσεις μεταξύ των εθνών και εθνοτήτων που ήταν μέχρι τότε δέσμιες στην τσαρική αυτοκρατορία. Το θεμέλιο της συνύπαρξης και συνεργασίας τους ήταν το σοσιαλιστικό υπόβαθρο της κοινωνικής ζωής, οι σχέσεις παραγωγής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Με αυτό τον τρόπο στο πλαίσιο της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, ως ιδρυτικού κράτους και συστατικού τμήματος της ΕΣΣΔ, πραγματοποιήθηκε και η ανάδειξη της Ουκρανικής φιλολογικής γλώσσας, της ίδιας της Ουκρανικής εθνικής αυτοσυνείδησης.
Τις παρουσιάσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το ακροατήριο πάνω σε διάφορα ζητήματα της ιστορίας της ταξικής πάλης στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και σε επίκαιρα ζητήματα της ιδεολογικής διαπάλης με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή.
Μπορείς να διαβάσεις την ομιλία του Βασίλη Όψιμου εδώ
Μπορείς να διαβάσεις την ομιλία του Αποστόλη Χαρίση εδώ
Όλη την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: