Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Φώντα Λάδη «Ντα ζβιντάνιγια – Дo свидания. Σελίδες μέσα στο χρόνο. Κείµενα για την Σοβιετική Ένωση 1980-1986» που διοργάνωσε ο Σύλλογός μας με τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.
Την εκδήλωση στο κατάμεστο café – βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής άνοιξε ο Γιώργος Λεοντιάδης, διδάκτωρ Ιστορίας και μέλος του Γ.Σ. του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό».
Αναφερόμενος στο βιβλίο είπε ότι: «μας προσφέρει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε στιγμές από τη ζωή στη Σοβιετική Ένωση. Τα κείμενα του Φώντα Λάδη δεν είναι μόνο μαρτυρία για τη ζωή στη Σοβιετική Ένωση αλλά και ιστορική πηγή για το πώς έβλεπαν οι Έλληνες κομμουνιστές τον υπαρκτό σοσιαλισμό κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980.»
Συνεχίζοντας, επικρότησε την απόφαση του Φώντα Λάδη να μην παρέμβει στα κείμενά του, να τα διατηρήσει ατόφια ως ιστορικό κατάλοιπο μιας προηγούμενης εποχής. «Έτσι το βιβλίο με τα κείμενα για τη Σοβιετική Ένωση αποκτά μεγαλύτερη αξία.»
Αναφέρθηκε στην περίοδο και το πολιτικό κλίμα της εποχής που γράφτηκαν τα δύο πρώτα άρθρα με τίτλο «Γνωριμία με το αύριο» και «Ένα σύστημα χωρίς θεμελιακές αδυναμίες», αλλά και το συγκινητικό κείμενο «Αντίο Μάνο» που γράφτηκε από τον Φώντα Λάδη μια μέρα μετά το θάνατο του Λοΐζου και δημοσιεύεται στο βιβλίο «Ντα ζβιντάνια» με τη μορφή του υστερόγραφου.
«Η πεντάμηνη παραμονή του στη Σοβιετική Ένωση, έδωσε στο Φώντα Λάδη την ευκαιρία να συμμετάσχει στο σοβιετικό τρόπο ζωής. Καρπός αυτής της περιόδου είναι τα πέντε άρθρα που δημοσιεύτηκαν στις αρχές του 1983 στο Ριζοσπάστη και αναδημοσιεύονται στο βιβλίο. Τα θέματά τους αφορούν συγκεκριμένες πλευρές της ζωής στη Σοβιετική Ένωση που σχετίζονται με τη μόρφωση και τον πολιτισμό, τομείς στους οποίους το σοβιετικό κράτος είχε να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες.» Μια τέτοια περίπτωση είναι το Παιδικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας, για το οποίο εμπεριέχεται κείμενο του Λάδη στην έκδοση.
Τέλος, σε αυτή την ομάδα άρθρων ανήκει και το «Τι σημαίνει φοιτητής στη Σοβιετική Ένωση» στο οποίο αποτυπώνεται το σοβιετικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης μέσα από τις προσλαμβάνουσες του συγγραφέα διαμένοντας και ο ίδιος σε φοιτητική εστία, μαζί με Έλληνες φοιτητές, περνώντας ώρες πολλές μαζί τους στα δωμάτια τους, γνωρίζοντας για τις σπουδές και τον τρόπο ζωής τους στη Σοβιετική Ένωση.
«Ο φοιτητής στη Σοβιετική Ένωση σπουδάζει δωρεάν, δικαιούται θέση σε φοιτητική εστία, λαμβάνει μηνιαία οικονομική ενίσχυση από το κράτος, έχει στη διάθεσή του τις βιβλιοθήκες, τα αναγνωστήρια, τους χώρους άθλησης και αναψυχής του πανεπιστημίου – όλα δωρεάν. Η μόνη του υποχρέωση είναι να παρακολουθεί τις παραδόσεις και να περνά τα μαθήματα στις εξετάσεις. Ο σοβιετικός τελειόφοιτος γνωρίζει τη θέση εργασίας που θα καταλάβει πριν ακόμη αποφοιτήσει. Ο Έλληνας πτυχιούχος σοβιετικού πανεπιστημίου θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα αντιμετωπίσει, εκτός από τις δυσκολίες αναγνώρισης του πτυχίου, την ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση την ετεροαπασχόληση, θα ξανασυναντήσει όλα εκείνα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην καπιταλιστική Ελλάδα.»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, μουσικός, τραγουδιστής. Σε κλίμα συγκίνησης αναφέρθηκε στου αγωνιστές του ΔΣΕ που ως πολιτικές πρόσφυγες γνώρισαν από πρώτο χέρι το θαύμα του Σοσιαλισμού. «Εκεί, από αμόρφωτοι πολεμιστές μετατράπηκαν σε άξιους επιστήμονες, έκαναν οικογένειες μεγάλωσαν τα παιδιά τους (περιλαμβανομένου του ίδιου Κώστα Τριανταφυλίδη) σε ειρηνικό και δημιουργικό περιβάλλον.» Ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την πρόσκληση και την ευκαιρία που του έδωσε να αναλάβει μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Τη βιβλιοπαρουσίαση έκλεισε ο συγγραφέας, Φώντας Λάδης. Μιλώντας για το βιβλίο του είπε πως τα κείμενα αποτελούν συγκροτημένο χρονικό όσων είδε και σκέφτηκε στα τρία του ταξίδια στην ΕΣΣΔ.
Το βιβλίο υπήρξε καρπός της επιθυμίας του να συμπεριλάβει αναδρομικά και απολογιστικά τα κείμενα σε μια ενιαία μορφή και να εκδοθούν με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από το θάνατο του Λένιν.
Αναφέρθηκε ακόμα στις συνθήκες, τις αιτίες και τον τρόπο που γράφτηκαν τα άρθρα ενώ παρουσίασε τα τέσσερα τραγούδια με τα οποία έκλεισαν την εκδήλωση οι Δημήτρης Τριανταφυλλίδης και Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Πριν το μουσικό πρόγραμμα προβλήθηκε σύντομο video με φωτογραφίες και άλλο υλικό του συγγραφέα από την περίοδο εκείνη.