Για την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Κόκκινος Στρατός

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Αποφοίτων σοσιαλιστικών χωρών «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ» τιμάει την 9η Μάη, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Θυμόμαστε και τιμάμε τα εκατομμύρια των νεκρών, των τραυματιών, των αναπήρων και όλων όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Η 9η Μάη δεν είναι η «μέρα της Ευρώπης», όπως με χυδαίο τρόπο κηρύττει η Ε.Ε., η συμμαχία των ευρωπαίων καπιταλιστών, διαστρεβλώνοντας την ιστορική μνήμη, αλλά η επέτειος ενός τιτάνιου αγώνα των λαών ενάντια στο φασισμό που τον γεννά το σαπισμένο πλέον καπιταλιστικό σύστημα, όπως γεννά καθημερινά και την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την προσφυγιά, τον πόλεμο. Κύριος πρωταγωνιστής και αιμοδότης του αντιφασιστικού αγώνα ήταν η πρώτη χώρα του σοσιαλισμού, η ΕΣΣΔ. Και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Η Εποποιία του Κόκκινου Στρατού και η συντριβή του ναζισμού έγινε δυνατή χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλισμού, της εργατικής εξουσίας, χάρη στις πρωτόγνωρες δυνατότητες της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την όξυνση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και την εμπλοκή πολλών κρατών. Ο οικονομικός πόλεμος παίρνει πολλές μορφές, οι εξοπλισμοί και οι πολεμικές δαπάνες ανεβαίνουν όλο και περισσότερο, οι πολεμικές προετοιμασίες και συμμαχίες διαμορφώνονται. Εστίες πιθανής και πραγματικής πολεμικής αντιπαράθεσης απλώνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης παραμένει πάντα επικίνδυνα ανοιχτό.

Η κατάσταση για τους λαούς, η απειλή για τις κοινωνικές τους κατακτήσεις επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της επερχόμενης νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης, που είχε προδιαγραφεί από πριν, αλλά που επιταχύνθηκε από την υφιστάμενη σήμερα πανδημία του κορονοϊού, η οποία κι αυτή με τη σειρά της ανέδειξε την κραυγαλέα πια ανικανότητα του καπιταλιστικού συστήματος να διασφαλίσει την ίδια την υγεία των εργαζόμενων μαζών που παράγουν όλο τον κοινωνικό πλούτο. Όπως το έγραψε ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, «ο πόλεμός τους γεννιέται απ’ την ειρήνη τους όπως ο γιος από τη μάνα, κι έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά» – ίσως αυτοί οι στίχοι, μέσα στη μεγαλοφυή τους απλότητα, να αποτυπώνουν καλύτερα από καθετί την ουσία της σημερινής κατάστασης και συγκυρίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Στη χώρα μας, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εμπλέκουν και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, το λαό μας όλο και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα μεθοδεύουν το πώς θα φορτωθούν τα λαϊκά στρώματα τα επαχθή βάρη και της νέας οικονομικής κρίσης. Ακόμη και η τρέχουσα υγειονομική κρίση της πανδημίας αξιοποιείται σαν αφορμή και εργαλείο προώθησης αντιλαϊκών σχεδιασμών και επιδιώξεων και στη χώρα μας, όπως και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Ο σύλλογός μας επιδιώκει την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας για την σοσιαλιστική οικοδόμηση που γνωρίσαμε, της συμβολής της στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Ακόμη περισσότερο, επιδιώκει την ανάδειξη της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού σήμερα, που αναβλύζει από κάθε πόρο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής, στην παραγωγή και την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Οι καιροί είναι δύσκολοι, το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα γίνεται όλο και περισσότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας, όλο και περισσότερο βάρβαρο, προκαλεί όλο και περισσότερα βάσανα και δυστυχία, όλο και περισσότερη σπατάλη ανθρώπινης ζωής και δημιουργικότητας. Ταυτόχρονα, ο ιστορικός χρόνος γίνεται πιο πυκνός και κρίσιμος, «πηχτός», επιταχύνεται. Εμπνεόμαστε από την 9η Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη μέρα που οι λαοί, οι εργαζόμενοι απέδειξαν πως μπορούν να βγουν στο κέντρο της ιστορικής σκηνής, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που οι ίδιοι παράγουν, κυρίαρχοι του κόσμου που οι ίδιοι διαμορφώνουν κάθε μέρα. Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό, συνεχίζουμε τη δράση μας μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας μας κι όλου του κόσμου «για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», για το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό.

8 Μάη 2020

Το Δ.Σ.