Στερνό «αντίο» στον συνάδελφο και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ, Κώστα Ψωμιάδη

ΔΣ - ΕΣΣΔ - Δημοσιογραφία - Κώστας Ψωμιάδης
Ο Κώστας Ψωμιάδης

Σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν την Τετάρτη τον συνάδελφο και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας Κώστα Ψωμιάδη. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ και μέλη του Συλλόγου μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αποστόλη Χαρίση, ο οποίος, στον επικήδειο που εκφώνησε είπε:

“Εκ μέρους του Συλλόγου αποφοίτων σοσιαλιστικών χωρών – Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό, αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη τον συνάδελφό μας Κώστα, που ήταν και μέλος του συλλόγου μας και αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του.

Λίγα λόγια, πολύ λίγα λόγια –αλλά και όσα κι αν λέγαμε, πάλι λίγα θα ήταν- για την δραστηριότητα και τη ζωή του, όπως τα γνωρίσαμε εμείς.

Ο Κώστας γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του αγωνιστή της εαμικής αντίστασης Σταύρου (Τάκη) Ψωμιάδη. Απ’ ό,τι μάθαμε μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έγραφε, ετοίμαζε μια συγγραφική δουλειά σχετικά με τον αγωνιστή πατέρα του και τη γενιά εκείνη της αντίστασης. Την τελευταία φορά που τον είδα προσωπικά, τον περασμένο Οχτώβρη, σε μια ανοιχτή εκδήλωση του συλλόγου μας, μου διηγιόταν πώς πήγε με την κόρη του στον τόπο εξορίας του πατέρα του, τη Λήμνο νομίζω, και της έδειχνε ό,τι του είχε δείξει ο ίδιος ο πατέρας του για αυτά που είχε περάσει και που είχαν συμβεί εκεί – μετέδιδε, όπως έπρεπε, στην επόμενη γενιά αυτά που μεταδόθηκαν και στον ίδιο από την προηγούμενη.

Ο Κώστας ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, της σχολής δημοσιογραφίας όπου, μετά το πτυχίο του, έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην παραγωγή του τηλεοπτικού ντοκυμαντέρ, εκδίδοντας και σχετική εργασία στην Μόσχα. Στην Ελλάδα, εργάστηκε στον Ριζοσπάστη, στον 902, όπου παρουσίαζε και το δελτίο ειδήσεων του σταθμού, στην συνέχεια στον πλάνετ και στο περιοδικό greek forum και κατόπιν σε ενημερωτικό πόρταλ και εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα.

Υπήρξε πάντα δραστήριος πολιτικά και πνευματικά, δημιουργικός, συνειδητός άνθρωπος και παρών σε κάθε προσπάθεια, κίνηση, κινητοποίηση που αποσκοπούσε σε μια καλύτερη ζωή για τον λαό μας και για όλο τον κόσμο.

Διατηρούσε πάντα σχέσεις με πολλούς παλιούς του συμφοιτητές, ήταν αγαπητός σε όλους, συντέλεσε σημαντικά στη δημιουργία του συλλόγου μας και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του από την αρχή.

Το πρόωρο, άδικο και αναπάντεχο φευγιό του προκάλεσε πολλή θλίψη σε όλους όσοι τον γνώριζαν. Σε αυτά που λέγονται για τον Κώστα, για ό,τι τον χαρακτήριζε, κυριαρχούν ποιότητες και ιδιότητες πολύ ιδιαίτερες: σταθερότητα στις απόψεις και πεποιθήσεις του, δημιουργικότητα, νηφαλιότητα, πραγματική ευαισθησία και, αυτό που αναφέρεται περισσότερο, βαθιά πνευματική και ψυχική ευγένεια – όλοι το λένε αυτό.

Ο Κώστας αφήνει, πρώτα πρώτα στους δικούς του ανθρώπους, την οικογένειά του, αλλά και σε όλους μας, ένα μεγάλο κενό. Επειδή είχε τέτοιες ποιότητες, επειδή ήταν τέτοιος άνθρωπος, γι’ αυτό λείπει και θα λείπει. Είναι μεγάλη απώλεια, πολύ περισσότερο που είχε πολλά ακόμα να δώσει. Σαν γεγονός, ο θάνατος, εκτός από αβάσταχτος, είναι πάντα και ανεξήγητος, ιδιαίτερα για τους πιο κοντινούς του ανθρώπους.

Λείπει και θα λείπει. Με τη ζωή που έζησε, ωστόσο, με αυτά που κατόρθωσε, με την στάση και την συμπεριφορά του, αφήνει πίσω του σε εμάς όλους, ένα σημαντικό δώρο και προσφορά: ένα φωτεινό ίχνος, ένα χνάρι, ένα μονοπάτι δημιουργικότητας, συνείδησης, καλοσύνης, ανθρωπιάς και βαθιάς ευγένειας. Θα μείνει για πάντα μέσα μας, στην σκέψη μας και κυρίως στην δράση μας, σε ό,τι πράττουμε για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, αυτόν που και ο ίδιος ήθελε.

Αποχαιρετούμε ευγενικά έναν πραγματικά ευγενικό άνθρωπο – δίνουμε και πάλι πολλά πολλά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τη σύζυγό του, τον αδερφό του, την κόρη του.”

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνο της «Σύγχρονης Εποχής».

Με θερμά λόγια μίλησαν για τον Κώστα Ψωμιάδη, κοντινοί συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902», όπου εργάστηκε στο παρελθόν.