Ο Σύλλογός μας τίμησε την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη συμβολή της ΕΣΣΔ

Ο Σύλλογός μας τίμησε την 9η Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τότε που ο Κόκκινος Στρατός κάρφωσε τη σημαία της ΕΣΣΔ στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποστόλης Χαρίσης ο οποίος τόνισε ότι η “9η Μάη δεν είναι, ούτε θα είναι ποτέ η υποτιθέμενη «μέρα της Ευρώπης» -όπως με χυδαίο τρόπο κυρήττει η ΕΕ, η συμμαχία των ευρωπαίων καπιταλιστών, διαστρεβλώνοντας την ιστορική μνήμη- αλλά η επέτειος ενός τιτάνιου αγώνα των λαών ενάντια στον φασισμό που τον γεννά το σαπισμένο καπιταλιστικό σύστημα, όπως γεννά καθημερινά και την εκμετάλλευση, την φτώχεια, την προσφυγιά, τον πόλεμο.”

2022-05-08_Εκδήλωση για την αντιφασιστική νίκη των λαών
Ο Αποστόλης Χαρίσης χαιρετίζει την εκδήλωση

“Κύριος πρωταγωνιστής και αιμοδότης του αντιφασιστικού αγώνα τότε ήταν η πρώτη χώρα του σοσιαλισμού, η ΕΣΣΔ. Κι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Η Εποποιία του Κόκκινου Στρατού και η συντριβή του ναζισμού έγινε δυνατή χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλισμού, της εργατικής εξουσίας, χάρη στις πρωτόγνωρες δυνατότητες της σοσιαλιστικής κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, χάρη στην αδελφική σχέση μεταξύ των λαών και εθνών που συναπάρτιζαν το πρώτο εργατικό κράτος στην ιστορία.”

Αναφερόμενος στις σύγχρονες εξελίξεις, 77 χρόνια μετά τη σπουδαία νίκη του Κόκκινου Στρατού, του Σοβιετικού λαού και των κομμουνιστών που πρωτοστάτησαν στον πόλεμο κατά του φασισμού, είπε ότι “βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τραγικό για τους λαούς και όλη την εργαζόμενη ανθρωπότητα γεγονός: τον ιμπεριαλιστικό αδελφοκτόνο πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή. Έναν πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ καπιταλιστικών χωρών και αντανακλά την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στον κόσμο, την διαπάλη των μονοπωλίων, των κρατών και των συμμαχιών τους για την εξαγωγή εμπορευμάτων και κεφαλαίων, την ροή πρώτων υλών, την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία με σκοπό το κέρδος των λίγων. Ο πόλεμος αυτός είναι άδικος απ’ όλες τις μεριές και, οι όποιες αιτιάσεις και υπαρκτά προβλήματα που επικαλούνται και οι δύο πλευρές, η καπιταλιστική Ρωσία και η καπιταλιστική Ουκρανία, όπως και οι σύμμαχοί τους, βλέπε κυρίως ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, είναι απλώς προσχήματα. Όλα, χωρίς εξαίρεση, τα καπιταλιστικά κράτη στον κόσμο «βλέπουν» και αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους λαούς τους με τρεις τρόπους: πρώτον, τους βλέπουν σαν εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, δεύτερον, σαν βουβούς και παθητικούς υποστηρικτές και ακολουθητές της πολιτικής τής άρχουσας τάξης, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες –γι’ αυτό και όλη αυτή η παραπληροφόρηση και τα ψέμματα- και τρίτον, σαν απλό υλικό προς «ανάλωση» και εξόντωση στους πολέμους μεταξύ τους για την υπερίσχυση της μιας ή της άλλης καπιταλιστικής ολιγαρχίας ή συμμαχίας ολιγαρχιών.”

2022-05-08_Εκδήλωση για την αντιφασιστική νίκη των λαών
Μέλη του Συλλόγου στην εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Μιλώντας για το μνημείο και τη σημασία του είπε ότι “Στον τόπο που βρισκόμαστε σήμερα, όλα τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Εδώ βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων για την ελευθερία της Ελλάδας μαχητών του σοβιετικού κόκκινου στρατού. Μνημείο, που, μάλιστα, κάποιοι διεστραμμένοι θαυμαστές των ναζί δεν δίστασαν να βεβηλώσουν πριν ενάμιση μήνα, αναγράφοντας πάνω του τα βρώμικα ναζιστικά και φασιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούν σήμερα οι πολιτικοί απόγονοι του Χίτλερ και του Μπαντέρα στην Ουκρανία, υπηρετώντας τα ταξικά τους αφεντικά. Θυμίζουμε σε αυτούς και σε κάθε άλλον: στην Ελλάδα, στο πλευρό του ΕΛΑΣ, πολέμησαν δεκάδες σοβιετικοί στρατιώτες – δραπέτες των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης που υπήρχαν στην χώρα μας. Πολέμησαν ηρωικά, για την πατρίδα ενός άλλου λαού, του ελληνικού, ενάντια στον κοινό εχθρό, τον φασισμό.
Αυτό το έκαναν γιατί ήταν συνειδητοί στρατιώτες του δοξασμένου Κόκκινου Στρατού, ενός στρατού λαϊκού και ταξικού, που υπερασπίστηκε για δεκαετίες το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος, που απελευθέρωσε κατακτημένους λαούς και οδήγησε στην νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
.”

Για τη θυσία των σοβιετικών μαχητών ανέφερε πως “θα τιμάται από το λαό μας, όσο κι αν σκυλιάζουν τα αγράμματα φασιστοειδή κατακάθια, που βρίσκουν στην απαράδεκτη εισβολή της αστικής Ρωσίας στην αστική Ουκρανία την ευκαιρία να επιδίδονται σε χυδαίο αντικομμουνισμό. Θυμίζουμε ότι τον Κόκκινο Στρατό τον επάνδρωσαν άνθρωποι απ’ όλους τους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης, και Ρώσοι, και Ουκρανοί, και Γεωργιανοί, και Λεττονοί και Έλληνες και πολλοί άλλοι. Το κυριότερο στοιχείο του μεγαλείου τους ήταν ακριβώς η κοινότητα και η αδελφοσύνη, που μπορούσε να υπάρξει μόνο πάνω στη βάση του κοινού στόχου της υπεράσπισης του νέου, ανθρώπινου σοσιαλιστικού συστήματος, στις αρχές και τις αξίες του σοσιαλιστικού πατριωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, αξίες που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα που υπηρετεί ο σημερινός αστικός στρατός της Ρωσίας ή ο αντίστοιχος της Ουκρανίας.
Σήμερα, στις εφιαλτικές συνθήκες του διεξαγόμενου πολέμου, εμείς τιμάμε την αντιφασιστική νίκη εδώ, στο μνημείο των εκτελεσμένων σοβιετικών μαχητών. Οι άνθρωποι αυτοί υπήρξαν και θα είναι πάντα και δικοί μας άνθρωποι, αδέλφια μας, δικοί μας ήρωες, όπως και ήρωες όλου του κόσμου, όλης της εργαζόμενης ανθρωπότητας.”

2022-05-08_Εκδήλωση για την αντιφασιστική νίκη των λαών
Η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στάθηκε στις επιδιώξεις του συλλόγου μας «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», “την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση που γνωρίσαμε, την ανάδειξη της συμβολής της στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Ακόμη περισσότερο, επιδιώκουμε την ανάδειξη της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού σήμερα, που αναδύεται απο κάθε πόρο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής, στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τα ήθη, παντού.
Εμπνεόμαστε από την 9η Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, τη μέρα που οι λαοί, οι εργαζόμενοι απέδειξαν πως μπορούν να βγουν στο κέντρο της ιστορικής σκηνής, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής τους και του πλούτου που οι ίδιοι παράγουν, κυρίαρχοι του κόσμου που φτιάχνουν οι ίδιοι κάθε μέρα. Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό, συνεχίζουμε τη δράση μας μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας μας κι όλων των χωρών της Γης «για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», για το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό. Καλούμε σε αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς και ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, σε αγώνα για τα δίκαια και τις ανάγκες του ουκρανικού, του ρωσικού και όλων των λαών του κόσμου, για ένα κόσμο ανθρώπινο, σοσιαλιστικό.”

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη.

Μπορείς να διαβάσεις ολόκληρη την ομιλία εδώ.