ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Ανακοίνωση του ΔΣ

Σήμερα, που τα σημάδια της σήψης και του παρασιτισμού του καπιταλιστικού συστήματος εκδηλώνονται με αυξανόμενη ένταση και συχνότητα, η Κυβέρνηση κρίνει πως η συγκυρία της επιτρέπει να ολοκληρώσει το έργο των προκατόχων της και τα σχέδια της ΕΕ. Κατ’ εντολήν του μεγάλου κεφαλαίου που έχει ανάγκη την εμπορευματοποίηση (και) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προχωράει στη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσω της ίδρυσης «παραρτημάτων» ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Παιδείας δημιουργεί νέο πεδίο κερδοφορίας και παραγωγής φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, οι σχεδιασμοί της που περιλαμβάνουν τη δυσφήμιση και την καταστολή των αγώνων, οδηγούν στη χειραγώγηση και εντείνουν την ενσωμάτωση της νεολαίας στους σκοπούς της πλουτοκρατίας.

Καμιά ιδιωτικοποίηση, στην ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία, δεν ενίσχυσε τα κρατικά ιδρύματα και δεν βελτίωσε τις υπηρεσίες τους. Αντίθετα, τα οδήγησε σχεδιασμένα σε περαιτέρω απαξίωση, τα έσπρωξε βαθύτερα στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, μετατρέποντάς τα σε «επιχειρήσεις» που λειτουργούν στη βάση της κυνικής αναφοράς στο δόγμα «κόστους – οφέλους» και μετατρέπουν τους δικαιούχους σε πελάτες και χρήστες υπηρεσιών. Τελευταίο επίκαιρο παράδειγμα τέτοιας εξαχρείωσης, η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα Δημόσια νοσοκομεία.

Όσες και όσοι σπουδάσαμε στις σοσιαλιστικές χώρες γνωρίζουμε τι σημαίνει υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία. Γνωρίζουμε ότι αυτή η κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού θριαμβεύει στις συνθήκες της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, που στόχο έχει την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών ολόκληρου του λαού. Γνωρίζουμε, ότι μισόν αιώνα πριν από τις μέρες μας, σε χώρες που διέθεταν συγκριτικά λιγότερες οικονομικές δυνατότητες, από δεκαετίες ήδη, ήταν εξασφαλισμένη η δωρεάν φοίτηση, στέγαση, παροχή βιβλίων σε όλους όσους σπούδαζαν στα πρωτοπόρα συστήματα Δημόσιας Παιδείας. Γνωρίζουμε ότι οι καθηγητές και όλοι οι διδάσκοντες είχαν εξασφαλισμένο ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, παιδαγωγική αρτιότητα και ερευνητική εργασία, χωρίς να εξαρτώνται από κανένα χορηγό. Μπορέσαμε να σπουδάσουμε χωρίς την ανάγκη αναζήτησης στέγης, εργασίας, ακόμα και τροφής, όπως ισχύει για πολλούς σήμερα, παρακολουθώντας απερίσπαστοι τις διαλέξεις και τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια.

Το τελευταίο διάστημα φοιτητές και εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση και αγώνα ώστε να αποτρέψουν την ψήφιση του εκτρωματικού νομοσχεδίου. Θάλασσες ψέματος έχουν επιστρατευτεί για να τους λοιδορήσουν. Από την άλλη, πλήθος άρθρων καταδεικνύει τη σαθρότητα των επιχειρημάτων και τις απώτερες στοχεύσεις των εμπνευστών και υποστηρικτών της ιδιωτικοποίησης.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές που αγωνίζονται, με τα παιδιά μας, με τους εργαζόμενους των Πανεπιστημίων, με όλον το λαό και απαιτούμε:

  • Να μην ψηφιστεί το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

                                                                                    Το Διοικητικό Συμβούλιο

                                                                                                   Αθήνα

                                                                                           Φλεβάρης 2024