Επίσκεψη στη Μακρόνησο από την ΠΕΚΑΜ

Επίσκεψη στη Μακρόνησο διοργανώνει η ΠΕΚΑΜ την Κυριακή 6 Οκτώβρη.

Μετά από παράκληση πολλών μελών μας, παραθέτουμε λεπτομερή στοιχεία για την εκδρομή και σύντομο ιστορικό όπως μας τα έστειλε ενημερωτικά η ΠΕΚΑΜ.


Σύντομο ιστορικό του Α΄ Τάγματος.

Η Μακρόνησος άνοιξε  το 1947 με τη σύμφωνη  γνώμη όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων και την βοήθεια των αμερικάνων συμμάχων τους, ως χώρος ιδεολογικής αναμόρφωσης των νέων αγωνιστών, κατά βάση κομμουνιστών,  που είχαν δώσει τη ψυχή και το αίμα τους για την απελευθέωση της χώρας από τον ξένο κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του μέσα  από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Αρχικά λειτούργησαν 3 Τάγματα (Α΄ΕΤΟ, Β’ ΈΤΟ, Γ΄ΕΤΟ)   όπου συγκεντρώθηκαν άοπλοι στρατιώτες (σκαπανείς) και αξιωματικοί  . Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εκεί και οι Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών (ΣΦΑ), πολιτικοί κρατούμενοι(Δ΄Τάγμα)  και οι γυναίκες εξόριστες από το Τρίκερι (ΕΣΑΓ).    Όλοι αυτοί,  κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές της Εθνικής  Αντίστασης ,  με κάθε τρόπο και μέσο θα έπρεπε  να αποβάλουν τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν και να  «αναμορφωθούν».   Τα βασανιστήρια που χρησιμοποιήθηκαν  για  να αποσπάσουν  δήλωσεις  μετανοίας  και την αποκήρυξη του κομμουνισμού είναι ασύλληπτα από τον ανθρώπινο νου. Η φήμη της Μακρονήσου ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας  γι’ αυτό επάξια κέρδισε τον τίτλο  του «Νταχάου της Μεσογείου».

 Το Α΄ Τάγμα συγκέντρωνε  αυτούς που αρνούνταν να υπογράψουν, τους αμετανόητους, τους αλύγιστους των άλλων ταγμάτων της Μακρονήσου, αλλά και από ολόκληρη τη χώρα , όπως και πολιτικούς κρατούμενους. Μέσα από το Α΄ Τάγμα το ελληνικό κράτος και οι αμερικάνοι σύμμαχοί του επεδίωξαν να  στείλουν μήνυμα τρομοκρατίας και φόβου και εκτός της Μακρονήσου – στον μαχόμενο λαό μέσα και δίπλα στις γραμμές του ΔΣΕ.  Στις 29 Φλεβάρη -1 Μάρτη 1948 καταστρώνουν προβοκατόρικη, τρομοκρατική επίθεση στους άοπλους στρατιώτες του Α΄Τάγματος  γιατί όπως έλεγαν έπρεπε πλέον να τελειώνουν με το εγχείρημα της «αναμόρφωσης» των κομμουνιστών, που μέχρι τότε δεν είχε γι’ αυτούς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.  Η εγκληματική αυτή επίθεση έληξε  με τη δολοφονία  350 στρατιωτών.  Τα αρχεία  της δολοφονικής αυτής επίθεσης αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό για το ελληνικό κράτος και δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από το ΓΕΣ.  Τα γεγονότα αυτά έμειναν στην ιστορία ως η Σφαγή της Μακρονήσου

Μετά τη Σφαγή η κατάσταση στο Α΄ Τάγμα έγινε αφόρητη.  Το ξύλο, τα βασανιστήρια, τα καψόνια,  το κλείσιμο στο σύρμα ήταν τα καθημερινά μέσα για να λυγίσουν .  Παρόλα αυτά ήταν πολλοί που έμειναν όρθιοι,  ΑΛΥΓΙΣΤΟΙ.  Κάποιοι, από τα βασανιστήρια  άφησαν την  τελευταία τους πνοή,  όπως ο Τατάκης και ο Σαμπατάκος, άλλοι τρελάθηκαν και άλλοι βρέθηκαν στα νοσοκομεία και τα σανατόρια,  κουβαλώντας  σε όλη την υπόλοιπη ζωή , τη σωματική τους την αναπηρία ως  παράσημο της ατσάλινης ψυχής τους.

Το Α΄ΕΤΟ  έμεινε στην ιστορία ως το Κόκκινο Τάγμα  για τη σθεναρή άρνηση δήλωσης μετανοίας ,  αλλά και για τη θυσία με το αίμα εκατοντάδων παιδιών, του ανθού της νεολαίας της Αντίστασης , αγωνιστών,  κομμουνιστών που παρέμειναν ακλόνητοι στα ιδανικά και τις αξίες τους για την υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων του Λαού μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

7.15 πμ :  Αναχώρηση λεωφορείων από ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ.

8.00 πμ. Συγκέντρωση στο λιμάνι του Λαυρίου

8.30 π.μ. : Αναχώρηση από Λαύριο για Μακρόνησο με το πλοίο ΜΑΡΜΑΡΙ.

9.15 – 9. 45 πμ : Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μακρονησιώτη αγωνιστή. Προσκλητήριο νεκρών.  Παρουσίαση των συμβολισμών του μνημείου.

10.00- 10.15 πμ.  Ξενάγηση στο μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο.

10. 30 πμ  – 12.00 μμ: Εκδήλωση που περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμός από μέλος του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ
  • Κεντρική Ομιλία
  • Αφιέρωμα στην ιστορία του Α΄Τάγματος

12.10 μμ -13.30μμ: Ξενάγηση στο χώρο από μέλη του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ

13.30 – 13.50 μμ: Συγκέντρωση στη προβλήτα για αναχώρηση

14.00 μμ: Αναχώρηση από τη Μακρόνησο.  

14.30 μμ: Άφιξη στο Λαύριο

Ενημερώνουμε όσους συμμετέχουν:

  • Να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε: νερό , καπέλο και αθλητικά παπούτσια.
  • Να μην απομακρύνονται  από τον χώρο και έξω από τα σημεία που  δείχνει η περιφρούρηση γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού.

Δηλώσεις συμμετοχής και επιπλέον πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ,  μέχρι την Τετάρτη  2/10/2024.

Σε περίπτωση  που συμπληρωθούν νωρίτερα οι θέσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας των δηλώσεων συμμετοχής. 

Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση με φωτογραφικό υλικό και βιβλιοπωλείο.

Παρακαλούμε  για την αυστηρή τήρηση των χρόνων, κυρίως κατά την αναχώρηση από το Λαύριο και τη Μακρόνησο, γιατί το πλοίο εκτελεί δρομολόγια ακτοπλοϊκής γραμμής.

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ