ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» Ετοιμάζεται η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με απόφοιτους σχολών σοσιαλιστικών χωρών*

1.indd

1.indd

Μεγάλη πολιτική εκδήλωση για τους απόφοιτους σχολών των σοσιαλιστικών χωρών διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» (6οχλμ. Χαριλάου – Θέρμης).Στην εκδήλωση με τίτλο «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Για την προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης, το περιεχόμενο και τους στόχους της, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με μέλη της οργανωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για τη διοργάνωσή της.

Η επιτροπή πλαισιώνεται από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να μεταφέρει το κάλεσμα σε εκατοντάδες ανθρώπους που γνώρισαν από πρώτο χέρι την ανωτερότητα του σοσιαλισμού μέσα και από το υψηλό επίπεδο γνώσεων που παρείχαν τα πανεπιστήμια στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Στα παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς που γύρισαν στην Ελλάδα επιστήμονες και όσους από το 1974 έως το 1989 είχαν την τύχη να σπουδάσουν και να δεχτούν τη ζεστασιά των σοσιαλιστικών χωρών, είτε μέσω υποτροφιών είτε με δική τους πρωτοβουλία. Σε όλους αυτούς που μπορούν να αποτελέσουν μαχητική δύναμη υπεράσπισης του σοσιαλισμού απέναντι στην κατασυκοφάντησή του από την αστική προπαγάνδα.

Το κάλεσμα απευθύνεται πρωτίστως σε όσους ζουν και εργάζονται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από ανθρώπους που ζουν και στις άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη.

Οπως είπε ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, «πρόκειται για πολύ μεγάλο δυναμικό επιστημόνων υψηλής κατάρτισης και ειδίκευσης, που επιδιώκουμε να ενταχθεί ενεργότερα στους λαϊκούς αγώνες και το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Θέλουμε μέσω της συσπείρωσης της μεγάλης μάζας των αποφοίτων να αναδειχθεί η προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε καθώς και να δημιουργηθεί ένα επιπλέον σοβαρό ανάχωμα στον αντικομμουνισμό, στον αντισοβιετισμό, στην πλαστογράφηση της Ιστορίας.

Θέλουμε ενεργότερα να συμμετέχουν ιδιαίτερα στους αγώνες ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γενικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Και επιδιώκουμε τη συμβολή τους στη διαπάλη σε επιστημονικό επίπεδο για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Είναι πολλοί αυτοί που στις ταραγμένες εποχές που ακολούθησαν τις αντεπαναστατικές ανατροπές έχουν μικρή ή και καθόλου επαφή με το Κόμμα και το κίνημα. Η εκδήλωση αυτή θέλουμε να λειτουργήσει σαν γέφυρα, ώστε να ξαναβρεθούμε μαζί τους. Ιδιαίτερα τα παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς έχουν δεσμούς αίματος με το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα».

Ο Νίκος Ζώκας σπούδασε ηλεκτρολόγος – μηχανικός στη Βουλγαρία. Συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια και δηλώνει βέβαιος ότι θα αγκαλιαστεί από εκατοντάδες ανθρώπους. «Υπάρχει ενδιαφέρον, ανταπόκριση, και πιστεύουμε ότι θα είναι μια πραγματικά πετυχημένη εκδήλωση. Βοηθάει και η συγκυρία μέσα στην οποία διοργανώνεται, με τις εξελίξεις στη γειτονιά μας να γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες για τους λαούς.

Σήμερα, που αναβιώνουν στην Ευρώπη ξενοφοβικές και ρατσιστικές, φασιστικές αντιλήψεις, ενάντια στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αξίζει να αναδείξουμε την προσπάθεια των χωρών του σοσιαλισμού οι οποίες απλώνανε χέρι, έδειχναν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη, βοηθούσαν απλόχερα τους λαούς».

  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω των παρακάτω διευθύνσεων: https://studofsoc.wordpress.com.
  • E-mail: studentofsocialism@gmail.com

*Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 13-14.10.2018