ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου

Ο Σύλλογός μας «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» στηρίζει την πρόταση και την εκστρατεία για την απονομή του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη Κουβανών Ιατρών Εξειδικευμένων σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ».

Κουβανοί γιατροί από τις Ταξιαρχίες «Χένρι Ριβ» λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ιταλία
Κουβανοί γιατροί από τις Ταξιαρχίες «Χένρι Ριβ» λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ιταλία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογός μας χαιρετίζει τις άοκνες προσπάθειες της σοσιαλιστικής Κούβας, η οποία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να συνδράμει την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των τραγικών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, που μέχρι σήμερα έχει προσβάλει πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους και έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 850 χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Η Κούβα έχει στείλει 45 Ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ» σε 38 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποτελούμενες από 3.772 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό Υγείας. Αυτοί οι επιστήμονες έχουν περιθάλψει περισσότερους από 250 χιλιάδες ανθρώπους που μολύνθηκαν με τον ιό Covid-19, σώζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 8 χιλιάδες ασθενείς.

Αυτή η κορυφαία εκδήλωση αλληλεγγύης έχει γίνει αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού και επαίνων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που προέρχεται από μια μικρή χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με απαράδεκτες κυρώσεις και ένα πολυετές εγκληματικό εμπάργκο, που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, τη συμβολή της ΕΕ και σύμμαχα αυτών κράτη, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και χώρες στις οποίες η Κούβα προσέφερε πολύτιμη βοήθεια, σε συνθήκες κατάρρευσης των δικών τους συστημάτων Υγείας.

Το ιατρικό προσωπικό αυτής της Διεθνούς Δύναμης του νησιού της ελευθερίας συνεχίζει μια μακρά παράδοση διεθνιστικής εθελοντικής προσφοράς, αλληλεγγύης και ανιδιοτέλειας, έχοντας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστική ήταν η συμβολή τους την περίοδο 2014 – 2015, όταν περισσότεροι από 400 γιατροί και νοσηλευτές συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, σε ένα εγχείρημα που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ιατρική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο έδαφος αυτών των χωρών.

Ως ελάχιστη αναγνώριση αυτής της προσφοράς, εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο εκστρατεία για την απονομή του φετινού Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Διεθνή Δύναμη Ιατρών Εξειδικευμένων σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ».

Ο Σύλλογός μας, χωρίς αυταπάτες για το ρόλο και το χαρακτήρα του συγκεκριμένου θεσμού, στηρίζει ολόψυχα το παραπάνω αίτημα απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Κούβας, αλλά και τη διεθνή εκστρατεία, η οποία αναδεικνύει τις θαυμαστές κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Κούβα, στα πεδία των βιοϊατρικών επιστημών, της υγείας-περίθαλψης και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας, επιστήμονες πληθώρας ειδικοτήτων που σπούδασαν στις σοσιαλιστικές χώρες, να στηρίξουν το σχετικό αίτημα για τη βράβευση των γιατρών της Κούβας και να αναλάβουν τάχιστα αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε αντιπροσωπευτικά όργανα, σωματεία, όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς όπου συμμετέχουν.

5 Σεπτέμβρη 2020

Το Γενικό Συμβούλιο

Μπορείς να κατεβάσεις την ανακοίνωση εδώ