Ανακοίνωση του ΔΣ για την 104η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης

Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση - Λένιν - Στάλιν
Πίνακας που αναπαριστά τη στιγμή που ο Λένιν ανακηρύσσσει τη νίκη των Μπολσεβίκων και τη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους, της Σοβιετικής Ρωσίας

Το ΔΣ του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» χαιρετίζει την 104η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, της πρώτης νικηφόρας επανάστασης του προλεταριάτου στον 20ό αιώνα.

Ο Οκτώβρης του 1917 αποτέλεσε το επιστέγασμα της ανόδου του εργατικού κινήματος στη Ρωσία, την αφετηρία της διαδικασίας οικοδόμησης του σοσιαλισμού σε μια σειρά χωρών, απελευθερώνοντας λαούς και καταργώντας την ταξική εκμετάλλευση.

Ο Οκτώβρης του 1917 ξερίζωσε τις βασικές αιτίες των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, των μικρότερων εθνών και λαών, έδωσε τεράστια ώθηση στη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή των λαϊκών μαζών στα κέντρα λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων που αφορούσαν τη ζωή και το μέλλον τους.

Η ήττα του φασισμού και η διαμόρφωση της κοινότητας των χωρών που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό, σε ένα μεγάλο τμήμα της γήινης σφαίρας, ήταν γεγονότα και διαδικασίες κοσμοϊστορικής σημασίας, που χαρακτήρισαν και καθόρισαν το περιεχόμενο και την πορεία της ταξικής πάλης για πολλές δεκαετίες, διατηρώντας και σήμερα τον απόηχό τους.

Οι ανατροπές της περιόδου 1989-91 δεν ακυρώνουν τη σημασία της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής επανάστασης για την ανθρωπότητα δεν σηματοδοτούν το τέλος της Ιστορίας και πολύ περισσότερο δεν αναιρούν τον Σοσιαλιστικό χαρακτήρα που θα έχει και η επόμενη «έφοδος στον ουρανό».

Ως μέλη του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», καταδικάζουμε την πολύμορφη ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στο Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και εκφράζουμε τη βεβαιότητα, πως νέες νίκες μας περιμένουν, πως η ανθρωπότητα θα απαλλαγεί από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, χτίζοντας το ελεύθερο μέλλον που της αξίζει.                                                                                 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αθήνα 4 Νοέμβρη 2021