Για τη συνεδρίαση του ΔΣ της 31.3.2022

Ανακοίνωση

Στις 31 Μάρτη 2022 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία πήραν μέρος δεκάδες μέλη του Συλλόγου, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και διαδικτυακά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου παρουσίασε την εισήγηση (δες εδώ), η οποία, με την προσθήκη των προτάσεων που ακούστηκαν κατά τη συζήτηση, έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των μελών του ΔΣ.

Τα σημεία της απόφασης είναι τα εξής:

1

 Το Διοικητικό Συμβούλιο, και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, επανεπιβεβαιώνει την πρόσφατη εκτίμηση του Γενικού Συμβουλίου για το χαρακτήρα του πολέμου (δες εδώ), καθώς και τη θέση του Συλλόγου, που απορρέει από τους ίδιους τους σκοπούς του, όπως καταγράφονται στο καταστατικό μας, και αφορούν κατά πρώτο λόγο, «την προβολή της προσφοράς της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ο αιώνα, την ανάδειξη και υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας από την επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας, την τεκμηριωμένη απάντηση στην εξίσωση φασισμού κομμουνισμού», την «συμβολή στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα σχέδιά τους».

Εκφράζουμε, την ηθική μας συμπαράσταση προς τον ουκρανικό λαό για τα βάσανα που περνάει σήμερα και αναδεικνύουμε το γεγονός ότι αυτά τα βάσανα οφείλονται πρώτα και κύρια στην ανατροπή του σοσιαλισμού σε αυτές τις χώρες που, αντικειμενικά, εξασφάλιζε ειρηνικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών και των εθνών. Η σημερινή δυστυχία οφείλεται στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια, με αρθρογραφία, παρεμβάσεις όπου μπορούμε και ακόμη με όποιες δυνατότητες ηθικής και υλικής συμπαράστασης έχουμε σε πρόσφυγες, ξεριζωμένους, ρημαγμένους ανθρώπους από τον πόλεμο.

Υπάρχουν πολλές πλευρές που μπορούν να συζητηθούν και να εξεταστούν με αφορμή τον σημερινό πόλεμο: υπάρχουν θέματα επιπλέον συγκεκριμένων αναλύσεων που μπορούν να γίνουν, σημαντικά επιστημονικά και πολιτικά θέματα που μπορούν να συζητηθούν, επιμέρους γνώμες και ιδιαίτερες προσεγγίσεις του κάθε μέλους, που μπορούν να τεθούν, με βάση τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν, διατηρώντας και περιφρουρώντας το κεκτημένο και την ουσία των βασικών μας σκοπών ως συλλόγου, καθώς και τις αντικειμενικές προτεραιότητες που μπαίνουν σήμερα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα: υπεράσπιση του σοσιαλισμού ως ιστορικής αλήθειας και ως σύγχρονης ανάγκης και σωστός προσανατολισμός του εργατικού, λαϊκού, αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα το ΔΣ θα εξειδικεύσει και θα καθορίσει τους τρόπους έκφρασης αλληλεγγύης στους διωκόμενους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπου εντείνονται οι διώξεις. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν σχετικές παρεμβάσεις.

Το ΔΣ θα εξετάσει έγκαιρα τους προσφορότερους τρόπους για να τιμηθεί η επέτειος της αντιφασιστικής νίκης της 9ης Μάη.

2

  Η ημερίδα για τον αντικομμουνισμό θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου. Για τις τελευταίες λεπτομέρειες της διοργάνωσης θα συνεδριάσει η Οργανωτική Επιτροπή, το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.

Υπάρχουν έτοιμα κείμενα από το χώρο της υγείας. Να προχωρήσουμε στην τελική τους διατύπωση και αξιοποίηση.

Παραμένουν οι καθυστερήσεις στους τομείς της Παιδείας και της Ιστορίας. Έχει ωριμάσει η ανάγκη συγκρότησης ομάδας για τον Πολιτισμό.

Η μεταφραστική ομάδα πρέπει αν ακολουθήσει το πρόγραμμα που καθόρισε η ίδια και να ελέγξει την πορεία της δουλειάς της το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη.

Σχετικά με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ:

– Να οργανωθεί αφιέρωμα στο Σοβιετικό κινηματογράφο

– Να αναρτηθούν σχετικά άρθρα μελών του Συλλόγου – Να εξετάσουμε και άλλες μορφές ανάδειξης της σημασίας της επετείου, απευθύνοντας κάλεσμα στα μέλη του Συλλόγου να συμβάλουν με προτάσεις (δες εδώ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αθήνα

4 Απρίλη 2022