Για τις παρεμβάσεις αντιπροσωπείας του ΔΣ του Συλλόγου μας στις Πρεσβείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ανακοίνωση

Την Τετάρτη 20 Απρίλη, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου μας πραγματοποίησε παρεμβάσεις στις Πρεσβείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Στην Πρεσβεία της Ουκρανίας η συνάντηση έγινε με τη Β’ Γραμματέα της Πρεσβείας όπου  εκφράσθηκε η ιδιαίτερη ανησυχία μας που προκαλεί η σύλληψη του Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς και του αδελφού του Αλεξάντρ και ζητήθηκαν

  • η άμεση απελευθέρωση των αδελφών Κονονόβιτς και όσων άλλων κρατούνται με μόνο κατηγορητήριο την ιδεολογία τους.
  • η κατάργηση όλων των κατασταλτικών αντιδημοκρατικών μέτρων, όπως είναι η απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και, πρόσφατα, όλων των αντιπολιτευτικών κομμάτων.
  • να αρθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας σε Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γιώργο Λαμπρούλη, μέλος του Συλλόγου μας, και άλλα μέλη του συλλόγου μας, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητα πρόσωπα». Το πρόσχημα ήταν ότι συμμετείχαν ως παρατηρητές σε εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα στις περιοχές του Ντονμπάς, εκφράζοντας αλληλεγγύη με το λαό της Ουκρανίας.

Η Γραμματέας δήλωσε άγνοια για τα παραπάνω, παρέλαβε το κείμενο και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ηλεκτρονική απάντηση στον Σύλλογό μας.

Στην Πρεσβείας της Ρωσίας, η αντιπροσωπία μας συναντήθηκε με τον Α’ Γραμματέα της Πρεσβείας, υπεύθυνο για θέματα ασφαλείας.

Εκφράσθηκε η καταδίκη μας στις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, που στο διάγγελμά του της 24ης Φεβρουαρίου δήλωσε ότι ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι είναι οι υπεύθυνοι για τις σύγχρονες αντιθέσεις που γεννά ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και ότι η κυβέρνησή του θα διδάξει στην κυβέρνηση της Ουκρανίας την «αποκομμουνιστικοποίηση».

«Αποναζιστικοποίηση» και «αποκομμουνιστικοποίηση» δεν μπορούν να συνυπάρξουν, όταν μάλιστα η πρώτη γίνεται το πρόσχημα για τη δεύτερη.

Ζητήσαμε ενημέρωση για τα γεγονότα που αφορούν στην ποινική δίωξη μελών μαρξιστικών ομίλων στη Ρωσία όπως, για παράδειγμα, πληροφορηθήκαμε ότι συνέβη πρόσφατα στην Ουφά, για τις διώξεις όσων αντιδρούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να σταματήσουν οι διώξεις, να απαλλαγούν άμεσα από κατηγορίες σχετικές με την ιδεολογική τοποθέτηση και να απελευθερωθούν άμεσα όσων εκτίουν ποινές.

Ο Γραμματέας δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει πολιτικά σχόλια και πως όποιος Ρώσος πολίτης προβαίνει σε ενέργειες ενάντια στο νόμο για τις «ειδικές πολεμικές επιχειρήσεις» αντιμετωπίζεται όπως προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με το κείμενο δήλωσε πως δε θα προβεί σε σχόλια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο                

Αθήνα

20 Απρίλη 2022

Μπορείς να δεις το κείμενο προς την Πρεσβεία της Ουκρανία εδώ

Μπορείς να δεις το κείμενο προς την Πρεσβεία της Ρωσίας εδώ