Παρεμβάσεις αντιπροσωπείας του ΔΣ του Συλλόγου μας στις Πρεσβείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας

Την Τετάρτη 20 Απρίλη, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου μας θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στις Πρεσβείες της Ουκρανίας (10.30πμ) και της Ρωσίας (11.30πμ).

Όσα μέλη το επιθυμούν μπορούν να έρθουν με ιδία μέσα.

Η διεύθυνση της πρεσβείας της Ουκρανίας είναι: Στεφάνου Δέλτα 2, Φιλοθέη.

Η διεύθυνση της πρεσβείας της Ρωσίας είναι: Λύτρα Νικηφόρου 28, Άνω Ψυχικό.

Στην πρεσβεία της Ουκρανίας θα παραδοθεί το παρακάτω κείμενο:

Προς την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα

Ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» (https://studofsoc.gr) αποτελεί ένωση προσώπων που έχουν σπουδάσει στα Πανεπιστήμια των σοσιαλιστικών χωρών, περιλαμβανομένης και της Ουκρανίας, στη σύνθεση της ΕΣΣΔ.

Ως Σύλλογος έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια κατά του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ως ένα επικίνδυνο στάδιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών πόλων με θύμα, αυτή τη φορά, το λαό της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί η σύλληψη, στις αρχές Μάρτη, του Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς και του αδελφού του Αλεξάντρ.

Απαιτούμε:

– την άμεση απελευθέρωση των αδελφών Κονονόβιτς και όσων άλλων κρατούνται με μόνο κατηγορητήριο την ιδεολογία τους.

– την κατάργηση όλων των κατασταλτικών αντιδημοκρατικών μέτρων, όπως είναι η απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και, πρόσφατα, όλων των αντιπολιτευτικών κομμάτων.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη πως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας έχει επιβάλει κυρώσεις και ανακηρύξει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γιώργο Λαμπρούλη, μέλος του Συλλόγου μας, και άλλα μέλη του συλλόγου μας, με το πρόσχημα ότι συμμετείχαν ως παρατηρητές σε εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα στις περιοχές του Ντονμπάς, εκφράζοντας αλληλεγγύη με το λαό της Ουκρανίας, απαιτούμε την άμεση άρση των παραπάνω κυρώσεων και του καθεστώτος του «ανεπιθύμητου προσώπου», που έχει επιβληθεί σε μέλη του Συλλόγου μας και σε όσους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό.

                                                                                        Αθήνα

                                                                                 8 Απρίλη 2022

                                                                                  Ο Πρόεδρος
                                                                           Αποστόλης Χαρίσης

                                                                                 Ο Γραμματέας           

                                                                            Γιώργος Μαγγανάς

Στην πρεσβεία της Ρωσίας θα παραδοθεί το παρακάτω κείμενο:

Προς την Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα

Ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» (https://studofsoc.gr) αποτελεί ένωση προσώπων που έχουν σπουδάσει στα Πανεπιστήμια των σοσιαλιστικών χωρών, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, στη σύνθεση της ΕΣΣΔ.

Ως Σύλλογος έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια κατά του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ως ένα επικίνδυνο στάδιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών πόλων με θύμα, αυτή τη φορά, το λαό της Ουκρανίας, αλλά και της Ρωσίας που ήδη θρηνεί θύματα και θα κληθεί να υποστεί τις συνέπειες του πολέμου, που πολλαπλασιάζονται από τις κυρώσεις των Δυτικών, μέχρι χθες συνεργατών της κυβέρνησης της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, καταγγείλαμε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη, την ενεργό συμμετοχή φασιστικών ομάδων και ένοπλων σχηματισμών στη διακυβέρνηση της Ουκρανίας, τη στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στον πληθυσμό του Ντονμπάς, που συνεχίζεται για πάνω από οχτώ χρόνια με χιλιάδες θύματα, τα εγκλήματα κατά του ίδιου του Ουκρανικού λαού, όπως αυτό της πυρπόλησης δεκάδων ανθρώπων στην Οδησσό. Δύο μέλη του Συλλόγου μας έχουν ανακηρυχθεί ανεπιθύμητα πρόσωπα με προεδρικό διάταγμα της Ουκρανίας, που ανανεώνεται κάθε χρόνο, επειδή επισκέφτηκαν το Ντονμπάς.

Ως απόφοιτοι εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των σοσιαλιστικών χωρών, ιδιαίτερα όσοι από μας είχαμε το προνόμιο να λάβουμε μόρφωση στη φιλόξενη ΕΣΣΔ, γνωρίζουμε τη βαθιά φιλία που ένωνε τους λαούς του μεγάλου πολυεθνικού κράτους, την αδελφοσύνη που στηριζόταν στη σιγουριά της οικοδόμησης του κοινού σοσιαλιστικού μέλλοντος.

Οι γνώσεις και οι εμπειρίες μας επιβάλλουν να καταδικάσουμε τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, που στο διάγγελμά του της 24ης Φεβρουαρίου δήλωσε ότι ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι είναι οι υπεύθυνοι για τις σύγχρονες αντιθέσεις που γεννά ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες μας επιβάλλουν να δηλώσουμε πως η δημιουργία των Ενωσιακών Δημοκρατιών, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που διέθεταν, κατέστησε την Ένωση αδιάρρηκτη στο χρόνο. Αυτοί που την διέλυσαν, παρά τη ρητή έκφραση του λαού της ΕΣΣΔ στο δημοψήφισμα για τη διατήρησή της, είναι οι πολιτικοί,  προκάτοχοι της σημερινής κυβέρνησης της Ρωσίας, που επαίρεται για τις ικανότητές της στην «αποκομμουνιστικοποίηση», την οποία μάλιστα προτείνει να διδάξει στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.

«Αποναζιστικοποίηση» και «αποκομμουνιστικοποίηση» δεν μπορούν να συνυπάρξουν, όταν μάλιστα η πρώτη γίνεται το πρόσχημα για τη δεύτερη.

Ο Σύλλογός μας εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία των μελών του για τις διώξεις όσων αντιδρούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είτε μελών μαρξιστικών ομίλων, όπως, για παράδειγμα, πληροφορηθήκαμε ότι συνέβη πρόσφατα στην Ουφά.

Ζητούμε ενημέρωση για τα γεγονότα που αφορούν την ποινική δίωξη μελών μαρξιστικών ομίλων στη Ρωσία και την άμεση απαλλαγή από κατηγορίες σχετικές με την ιδεολογική τοποθέτηση, όπως και την άμεση απελευθέρωση όσων εκτίουν ποινές.

                                                                                        Αθήνα

                                                                                 8 Απρίλη 2022

                                                                                  Ο Πρόεδρος
                                                                           Αποστόλης Χαρίσης

                                                                                 Ο Γραμματέας           

                                                                            Γιώργος Μαγγανάς