Ο Σύλλογός μας εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο που «έφυγε» ο Βιέτ Κώστας (Κώστας Σαραντίδης)

Η εταιρία παραγωγής «New Star» υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα διοργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση στη μνήμη του Βιέτ Κώστας (Κώστας Σαραντίδης) που πριν από έναν χρόνο έφυγε από τη ζωή. Στην εκδήλωση, ο Σύλλογός μας εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Μαγγανά, Γραμματέα του ΔΣ και τον Πλάτωνα Καραντάνη μέλος του Γενικού Συμβουλίου.

Eκδήλωση για τον ένα χρόνο που «έφυγε» ο Βιέτ Κώστας (Κώστας Σαραντίδης)
Ο Γιώργος Μαγγανάς, γραμματέας του ΔΣ, στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο που «έφυγε» ο Βιέτ Κώστας (Κώστας Σαραντίδης)

O K. Σαραντίδης βρέθηκε στη Σαϊγκόν με τη Λεγεώνα των Ξένων σε ηλικία 18 ετών, το 1946, αλλά αυτομόλησε για να πολεμήσει για 19 χρόνια στο πλευρό του βιετναμέζικου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. «Δεν μετάνιωσα ποτέ για τίποτα. Θεώρησα ότι σαν Έλληνας έκανα το καθήκον μου. Αυτό που δεν μπόρεσα να κάνω για τη δική μου χώρα, το έκανα για μια άλλη που την ένιωσα πατρίδα μου», έχει πει.

Eκδήλωση για τον ένα χρόνο που «έφυγε» ο Βιέτ Κώστας (Κώστας Σαραντίδης)
Ο Πλάτωνας Καραντάνης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου, στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο που «έφυγε» ο Βιέτ Κώστας (Κώστας Σαραντίδης)

Ο Κώστας Σαραντίδης «έζησε σε καιρούς ταραχώδεις. Γνώρισε και βίωσε στο πετσί του το τι σημαίνει ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ξενική κατοχή, αδυσώπητη εκμετάλλευση και αδικία και την ίδια ώρα μπόρεσε παλικαρίσια» και αποτελεί «ένα σύμβολο της λαϊκής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Αυτόν τον άνθρωπο και αγωνιστή, το ηρωικό παράδειγμα γνήσιας προλεταριακής, διεθνιστικής αλληλεγγύης τιμά το ΚΚΕ και θεωρεί πως τα νιάτα της χώρας μπορούν να διδαχτούν πολλά», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Eκδήλωση για τον ένα χρόνο που «έφυγε» ο Βιέτ Κώστας (Κώστας Σαραντίδης)
Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,, στην ομιλία του στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο που «έφυγε» ο Βιέτ Κώστας (Κώστας Σαραντίδης)

Ο Κ. Σαραντίδης «ξεχώρισε ως σύμβολο διεθνιστικής προσφοράς γιατί έγινε ένα με το λαϊκό κίνημα της χώρας» και πήρε ξεκάθαρη θέση «στο πλευρό του βιετναμέζικου απελευθερωτικού κινήματος, κόντρα στον γαλλικό ιμπεριαλισμό»«Με την επιστροφή του στην Ελλάδα στα 1965, ο σ. Κώστας, όταν εργάστηκε στην ΠΕΣΙΝΕ, συνέβαλε στη δημιουργία της πρώτης Οργάνωσης του ΚΚΕ στο γαλλικό μονοπώλιο, όμως η σκέψη του δεν απομακρυνόταν και από το λαό του Βιετνάμ» πρόσθεσε.

Ο Πρέσβης του Βιετνάμ, Le Hong Truong, αναφέρθηκε στην αγάπη του Κ. Σαραντίδη για το Βιετνάμ, ως τη δεύτερη πατρίδα του και τους στενούς δεσμούς του με τον βιετναμέζικο λαό που τον τιμά σαν ήρωα.

Όπως αγωνίστηκε για την δίκαιη υπόθεση του βιετναμέζικου λαού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση του εκμεταλλευόμενου, στην ίδια κατεύθυνση ο Κ. Σαραντίδης είχε βαθιά φιλία και αλληλεγγύη με τον κουβανέζικο λαό και την επανάστασή του, τόνισε ο Aramis Fuente Hernandez, Πρέσβης της Κούβας. Εξάλλου υπήρξε επίτιμος πρόεδρος – μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη – της Ελληνικής Επιτροπής για την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς Διεθνιστές Γιατρούς.

Eκδήλωση για τον ένα χρόνο που «έφυγε» ο Βιέτ Κώστας (Κώστας Σαραντίδης)
Οι πρέσβεις του Βιετνάμ, της Κούβας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης μαζί με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, παρακολουθούν την εκδήλωση

Από τη «New Star» την εκδήλωση παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βελισσάριος Κοσσυβάκης, ο οποίος παρέδωσε στον Γ. Μαρίνο, εκ μέρους Επιτροπής για το Νόμπελ της Ειρήνης στους Κουβανούς Γιατρούς, την πρώτη αφίσα που τυπώθηκε ποτέ με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα, πριν πεθάνει. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από ομιλία του Τσε όπου είπε τη χαρακτηριστική φράση «Χρειαζόμαστε ένα, δυο τρια, χιλιάδες Βιετνάμ».

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης στο βήμα ανέβηκαν οι τρεις κόρες του Κ. Σαραντίδη, Αντωνία, Φωτεινή και Ελευθερία. Η Φ. Σαραντίδη μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους, πτυχές της προσωπικότητας του πατέρα της, την αγάπη του για το βιετναμέζικο λαό, την καθημερινή του αναφορά στο ΚΚΕ. Παρούσα και η αγαπημένη γυναίκα του, Αννα Σαραντίδη.

Τη ζωή του Κ. Σαραντίδη έχει καταγράψει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης και παραγωγός, Γιάννης Τριτσιμπίδας. «Ο Έλληνας αντάρτης του Βιετνάμ: Αυτομόλησε στο Λαϊκό Στρατό και πολέμησε 12 χρόνια μέσα στη ζούγκλα, ο Κώστας Σαραντίδης, εθνικός ήρωας του Βιετνάμ…», αναφέρεται στην περιγραφή της ταινίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και η ταινία του Γιάννη Τριτσιμπίδα, «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος».

Πληροφορίες από 902.gr, New Star Art Cinema