Μιχαήλ Λίφσιτς-Κείμενα για την Αισθητική και τη Φιλοσοφία

Δημοσιεύουμε δύο κείμενα του Μιχαήλ Λίφσιτς σε μετάφραση – επιμέλεια Γιώργου Βαβίτσα, μέλους της μεταφραστικής ομάδας του Συλλόγου μας 

Το ένα είναι “Η διαλεκτική στην ιστορία της τέχνης” από τα τέλη της δεκαετίας του 20. Είναι η πρώτη διατύπωση από τον Λίφσιτς των βασικών θέσεων για την επεξεργασία μιας μαρξιστικής αισθητικής, ακολουθώντας αυστηρά τα σχετικά γραπτά των κλασικών. (Ο Λίσφιτς θα εκδώσει λίγο αργότερα τη φημισμένη συλλογή κειμένων των Μαρξ και Ένγκελς με τίτλο “Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς για την τέχνη και τη λογοτεχνία”.) 

Το δεύτερο είναι από το 1933 και σκιαγραφεί πολύ εύστοχα την ιδεολογική αντανάκλαση της εξέλιξης της αστικής κοινωνίας, πώς οι εγγενείς αντιφάσεις της ωθούν σε όλο και πιο αντιδραστικές θέσεις τον αστικό κόσμο στο πεδίο της αισθητικής και γενικότερα της κοσμοαντίληψης, στην απάρνηση των μεγάλων οραμάτων του διαφωτισμού. Εξ ου και ο τίτλος “Ο Βίνκελμαν κι οι τρεις περίοδοι της αστικής κοσμοαντίληψης”. Το έργο περιέχει και μια επιτομή της αισθητικής του φασισμού με ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική αναφορά στο Νίτσε που είναι πολύ της μόδας σε διάφορους χώρους. 

Μπορείς να διαβάσεις τα κείμενα πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους:

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ο ΒΙΝΚΕΛΜΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗΣ