80 χρόνια από τη Νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη Νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, δημοσιεύουμε δύο διατάγματα του Στάλιν, στις 25 Γενάρη του 1943 το ένα και στις 23 Φλεβάρη 1943 το δεύτερο.

ΔΙΑΤΑΓΗ
TOΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ, ΝΟΤΙΟ, ΝΤΟΝ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ, ΒΟΡΟΝΕΖ, ΚΑΛΙΝΙΝ, ΒΟΛΧΟΒ ΚΑΙ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ

Ως αποτέλεσμα των δίμηνων επιθετικών μαχών ο Κόκκινος Στρατός διέσπασε σε ευρύ μέτωπο την άμυνα των γερμανοφασιστικών στρατευμάτων, σύντριψε εκατόν δύο μεραρχίες του εχθρού, πήρε πάνω από 200 χιλιάδες αιχμαλώτους, 13.000 πυ­ροβόλα και πολλά άλλα τεχνικά μέσα και προχώρησε περίπου 400 χιλιόμετρα. Τα στρατεύματά μας σημείωσαν σοβαρή νίκη. Η επίθεση των στρατευμάτων μας συνεχίζεται.

Συγχαίρω τους μαχητές, τους διοικητές και τα πολιτικά στε­λέχη των μετώπων Νοτιοδυτικό, Νότιο, Ντον, Βορείου Καυκάσου, Βορόνεζ, Καλίνιν, Βόλχοβ, Λένινγκραντ για τη νίκη κατά των γερρμανοφασιστών κατακτητών και των συμμάχων τους -Ρουμάνων, Ιταλών και Ούγγρων- στο Στάλινγκραντ, στο Ντον, το Βόρειο Καύκασο, στο Βορόνεζ, στην περιοχή Βελίκιε Λούκι, νοτιότερα της λίμνης Λάντογκα.

Εκφράζω τις ευχαριστίες στη διοίκηση και στα γενναία στρα­τεύματα που σύντριψαν τις γερμανικές στρατιές στις προσβάσεις του Στάλινγκραντ, που διέσπασαν τον αποκλεισμό του Λένινγκραντ και απελευθέρωσαν από τους Γερμανούς κατακτητές τις πόλεις Καντεμίροβκα, Μπελοβόντσκ, Μοροζόβσκι, Μιλέροβο, Σταρομπέλσκ, Κοτιόλνικοβο, Ζιμόβνικι, Ελίστα, Ελσκ, Μοζντόκ, Νάλτσικ, Μινεράλνιε Βόντι, Πιατιγκόρσκ, Σταυρούπολη, Αρμα- βίρ, Βαλούικι, Ροσσός, Οστρογκόζσκ, Βελίκιε Λούκι, Σλισελμπούργκ, Βορόνεζκαι πολλές άλλες πόλεις και χιλιάδες οικισμούς.

Εμπρός, για τη συντριβή των Γερμανών καταχτητών και την εκδίωξή τους πέρα από τα όρια της πατρίδας μας!

Ο Ανώτατος Διοικητής

I. Στάλιν

Μόσχα, Κρεμλίνο, 25 Γενάρη 1943

Πράβντα, No 26, 26 Γενάρη 1943

Δημοσιεύεται σύμφωνα με το κείμενο του βιβλίου, 1. Στάλιν, Για το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης, έκδ. 5η, 1946.

ΔΙΑΤΑΓΗ
TOY ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

23 Φλεβάρη 1943, No 95, Μόσχα

Σύντροφοι κόκκινοι στρατιώτες και κόκκινοι ναύτες, διοι­κητές και πολιτικά στελέχη, παρτιζάνοι και παρτιζάνες! Γιορτάζουμε σήμερα την 25η επέτειο ύπαρξης του Κόκκινου Στρα­τού.

Πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που δημιουργήθηκε ο Κόκκινος Στρατός. Δημιουργήθηκε για την πάλη ενάντια στους ξένους κατακτητές που επιδίωκαν να υποδουλώσουν τη χώρα μας. Η 23η Φλεβάρη του 1918 όταν τα τμήματα του Κόκ­κινου Στρατού τσάκισαν κατακέφαλα κοντά στο Πσκοβ και τη Νάρβα τα στρατεύματα των Γερμανών φασιστών, ανακηρύ­χθηκε ως μέρα γέννησης του Κόκκινου Στρατού.

Στα 1918-1921 σε πεισματώδη πάλη ενάντια στους ξένους κατακτητές ο Κόκκινος Στρατός υπερασπίστηκε την τιμή, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Σοβιετικής Πατρίδας μας, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των λαών της χώρας μας να οικο­δομήσουν τη ζωή τους, όπως δίδασκε ο Λένιν.

Στη διάρκεια δυο δεκαετιών ο Κόκκινος Στρατός περιφρουρούσε την ειρηνική δημιουργική εργασία του σοβιετικού λαού. Οι λαοί της χώρας μας δεν ξεχνούσαν ποτέ τις επιβουλές των ξέ­νων κατακτητών κατά του τόπου μας και φρόντιζαν ακούραστα για την αύξηση της ισχύος του Κόκκινου Στρατού, τον εξόπλι­ζαν με πρώτης τάξεως πολεμική τεχνική και με αγάπη ανά­πτυσσαν τα στελέχη των σοβιετικών μαχητών.

Ο Κόκκινος Στρατός είναι στρατός υπεράσπισης της ειρήνης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς όλων των χωρών. Δεν έχει δημιουργηθεί για την κατάκτηση ξένων χωρών, αλλά για την υπεράσπιση των συνόρων της Σοβιετικής χώρας. Ο Κόκκινος Στρατός έβλεπε πάντα με σεβασμό τα δικαιώματα και την ανε­ξαρτησία όλων των λαών.

Όμως, τον Ιούνη του 1941 η χιτλερική Γερμανία επιτέθηκε ύπουλα στη χώρα μας, παραβιάζοντας ωμά και ποταπά το σύμ­φωνο μη επίθεσης. Και ο Κόκκινος Στρατός βρέθηκε αναγκα­σμένος να ξεκινήσει εκστρατεία για να προασπίσει την Πατρίδα του ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και να τους διώξει πέ­ρα από τα όρια της χώρας μας. Απ’ αυτή τη στιγμή ο Κόκκινος Στρατός μετατράπηκε σε στρατό θανάσιμης πάλης με τα χιτλε­ρικά στρατεύματα, σε στρατό εκδικητών για τις βιαιοπραγίες και τις ταπεινώσεις που προκάλεσαν οι γερμανοφασίστες πα­λιάνθρωποι στ’ αδέρφια και τις αδερφές μας στις κατεχόμενες περιοχές της Πατρίδας μας.

Ο Κόκκινος Στρατός υποδέχεται την 25η επέτειο ύπαρξής του σε μια αποφασιστική στιγμή του Πατριωτικού Πολέμου ενά­ντια στη χιτλερική Γερμανία και τα τσιράκια της – Ιταλούς, Ούγγρους, Ρουμάνους, Φινλανδούς.

Πέρασαν 20 μήνες που ο Κόκκινος Στρατός διεξάγει μια πρωτοφανή στην ιστορία ηρωική πάλη ενάντια στην εισβολή των γερμανοφασιστικών ορδών. Εξαιτίας της έλλειψης δεύτερου με­τώπου στην Ευρώπη ο Κόκκινος Στρατός σηκώνει μόνος όλο το βάρος του πολέμου. Και όμως ο Κόκκινος Στρατός όχι μόνο άντεξε στην πίεση των γερμανοφασιστικών ορδών, αλλά και έγι­νε στην πορεία του πολέμου ο τρόμος για τις φασιστικές στρα­τιές.

Στις δύσκολες μάχες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1942 ο Κόκκινος Στρατός έφραξε το δρόμο στο φασιστικό θηρίο. Ο λα­ός μας θα φυλάει για πάντα στη μνήμη του την ηρωική άμυνα της

Σεβαστούπολης και της Οδησσού, τις πεισματώδεις μάχες κο­ντά στη Μόσχα και στους πρόποδες του Καυκάσου, στην περιο­χή Ρζεβ και κοντά στο Λένινγκραντ, τη μεγαλειώδη στην ιστο­ρία των πολέμων μάχη στα τείχη του Στάλινγκραντ. Σ’ αυτές τις  μεγαλειώδεις μάχες οι γενναίοι μαχητές, διοικητές και πολι­τικά στελέχη μας περιέβαλαν με αιώνια δόξα τα πολεμικά λά­βαρα του Κόκκινου Στρατού και έθεσαν ένα γερό θεμέλιο για τη νίκη ενάντια στις γερμανοφασιστικές στρατιές.

Πριν από τρεις μήνες τα στρατεύματα του Κόκκινου Στρα­τού άρχισαν την επίθεση στις προσβάσεις του Στάλινγκραντ. Από τότε η πρωτοβουλία των πολεμικών επιχειρήσεων βρίσκε­ται στα χέρια μας και ο Κόκκινος Στρατός δε χαλαρώνει τους ρυθμούς και τη δύναμη κρούσης των επιθετικών επιχειρήσεων. Τώρα ο Κόκκινος Στρατός στις δύσκολες συνθήκες του χειμώ­να επιτίθεται σ’ ένα μέτωπο 1.500 χιλιομέτρων και σχεδόν πα­ντού σημειώνει επιτυχίες. Στο Βορρά, κοντά στο Λένινγκραντ, στο Κεντρικό μέτωπο, στις προσβάσεις του Χαρκόβου, στο Ντονμπάς, στο Ροστόβ, στην ακτή της Αζοφικής και της Μαύ­ρης Θάλασσας ο Κόκκινος Στρατός καταφέρει απανωτά χτυ­πήματα στα χιτλερικά στρατεύματα. Μέσα σε τρεις μήνες ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε από τον εχθρό το έδαφος των περιοχών Βορόνεζ και Στάλινγκραντ, των Αυτόνομων Δημο­κρατιών της Τσετσενο-Ινγκουσετίας, της Βόρειας Οσετίας, της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας και της Καλμουχίας, των περιφε­ρειών Σταυρούπολης και Κρασνοντάρ, των αυτόνομων περιο­χών Τσερκεσίας, Καρατσάγεβο και Αντιγκέι, σχεδόν το σύνο­λο των περιοχών Ροστόβ, Χαρκόβου και Κουρσκ.

Άρχισε η μαζική εκδίωξη του εχθρού από τη Σοβιετική χώρα.

Τι άλλαξε μέσα σ’ αυτούς τους τρεις μήνες; Από πού προέρ­χονται αυτές οι σοβαρές αποτυχίες των Γερμανών; Πού βρί­σκονται οι αιτίες αυτών των αποτυχιών;

Άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων στο σοβιετογερμανικό μέ­τωπο. Το ζήτημα είναι ότι η φασιστική Γερμανία όλο και πε­ρισσότερο εξαντλείται και γίνεται πιο αδύνατη, ενώ η Σοβιετι­κή Ένωση όλο και περισσότερο αναπτύσσει τις εφεδρείες της και γίνεται ισχυρότερη. Ο χρόνος δουλεύει κατά της φασιστικής Γερμανίας.

Η χιτλερική Γερμανία, που υποχρέωσε να δουλεύει γι’ αυ­τήν ολόκληρη την πολεμική βιομηχανία της Ευρώπης, είχε μέ­χρι τελευταία υπεροχή έναντι της Σοβιετικής Ένωσης στον τε­χνικό εξοπλισμό και πριν απ’ όλα σε άρματα μάχης και αερο­πλάνα. Αυτό ήταν το πλεονέκτημά της. Μέσα όμως σε 20 μή­νες πολέμου η κατάσταση άλλαξε. Χάρις στη γεμάτη αυταπάρ­νηση δουλειά των εργατών, των εργατριών, των μηχανικών και τεχνικών της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΣΣΔ, στη διάρκεια του πολέμου αυξήθηκε η παραγωγή αρμάτων μάχης, αεροπλά­νων, κανονιών. Κατά την ίδια περίοδο ο εχθρός είχε στο σοβιετογερμανικό μέτωπο τεράστιες απώλειες σε πολεμική τεχνική, ιδιαίτερα σε άρματα μάχης, αεροπλάνα και πυροβόλα. Μόνο μέ­σα σε τρεις μήνες επίθεσης του Κόκκινου Στρατού το χειμώνα 1942-1943 οι Γερμανοί έχασαν περισσότερα από 7.000 άρμα­τα μάχης, 4.000 αεροπλάνα, 17.000 κανόνια και πολλά άλλα εξοπλιστικά μέσα.

Φυσικά, οι Γερμανοί θα προσπαθήσουν να καλύψουν αυτές τις απώλειες, αλλά αυτό δε θα είναι και τόσο εύκολα να το κά­νουν, διότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, ώστε ο εχθρός να μπο­ρέσει να αναπληρώσει αυτές τις μεγάλες απώλειες σε τεχνικά μέσα. Ο χρόνος όμως δεν περιμένει.

Η χιτλερική Γερμανία ξεκίνησε τον πόλεμο ενάντια στην ΕΣΣΔ, διαθέτοντας αριθμητική υπεροχή στα επιστρατευμένα και ετοιμοπόλεμα στρατεύματα σε σύγκριση με τον Κόκκινο Στρα­τό. Αυτό ήταν το πλεονέκτημά της. Μέσα σε 20 μήνες η κατά­σταση, ωστόσο, άλλαξε και σ’ αυτόν τον τομέα. Στις αμυντικές και επιθετικές μάχες ο Κόκκινος Στρατός στη διάρκεια του πο­λέμου έθεσε εκτός μάχης περίπου 9 εκατομμύρια γερμανοφασίστες στρατιώτες και αξιωματικούς και από τους οποίους περίπου 4 εκατομμύρια νεκρούς στο πεδίο της μάχης. Ο ρουμανικός, ιτα­λικός και ουγγρικός στρατός, που ο Χίτλερ έριξε στο σοβιετο-γερμανικό μέτωπο έχουν πλήρως συντρίβει. Μόνο μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες ο Κόκκινος Στρατός σύντριψε 112 με­ραρχίες του εχθρού, μάλιστα έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 χι­λιάδες και αιχμαλωτιστεί πάνω από 300 χιλιάδες άτομα.

Φυσικά, η γερμανική διοίκηση θα λάβει όλα τα μέτρα για να καλύψει αυτή την κολοσσιαία μείωση. Αλλά, πρώτον, το αδύ­νατο σημείο των γερμανικών στρατιών είναι η έλλειψη ανθρώ­πινων εφεδρειών και γι’ αυτό είναι άγνωστο από ποιες πηγές θα καλυφθεί αυτή η μείωση. Δεύτερον, κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί θα μαζέψουν με κάθε τρόπο τον αναγκαίο αριθμό ανθρώπων, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να συγκεντρωθούν και να εκπαιδευτούν. Ο χρόνος όμως δεν περιμένει.

Ο γερμανικός στρατός μπήκε στον πόλεμο ενάντια στη Σο­βιετική Ένωση, έχοντας σχεδόν μια δίχρονη πείρα διεξαγωγής μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, χρησιμο­ποιώντας τα νεότερα μέσα διεξαγωγής του πολέμου, ο Κόκκι­νος Στρατός κατά την πρώτη περίοδο του πολέμου δεν είχε ακό­μα κι ούτε μπορούσε να έχει, φυσικά, μια τέτοια πολεμική πεί­ρα. Σ’ αυτό βρισκόταν το πλεονέκτημα του γερμανοφασιστικού στρατού. Μέσα σε 20 μήνες η κατάσταση, ωστόσο, άλλαξε και σ’ αυτόν τον τομέα. Στην πορεία του πολέμου ο Κόκκινος Στρα­τός έγινε έμπειρος στρατός. Έμαθε να χτυπάει με σιγουριά τον εχθρό, λαμβάνοντας υπόψη τις αδύνατες και τις δυνατές πλευ­ρές του, όπως απαιτεί η σύγχρονη πολεμική επιστήμη. Εκατο­ντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια μαχητές του Κόκκινου Στρα­τού έγιναν τεχνίτες στο όπλο τους – τουφέκι, σπαθί, πολυβόλο, πυροβολικό, ολμοβόλο, άρμα μάχης, σκαπάνη, αεροπορία. Δε­κάδες χιλιάδες διοικητές του Κόκκινου Στρατού έγιναν μάστο­ρες στην καθοδήγηση των στρατευμάτων. Έμαθαν να συνδυά­ζουν την προσωπική γενναιότητα και ανδρεία με την ικανότητα να διοικούν τα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης, εγκαταλείποντας τη βλακώδη και βλαβερή γραμμική τακτική και ακο­λουθώντας σταθερά την τακτική του ελιγμού.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός ότι η διοίκηση του Κόκκινου Στρατού όχι μόνο απελευθερώνει τη σοβιετική γη, αλλά και δεν αφήνει τον εχθρό να φύγει ζωντανός από τη γη μας, πραγματοποιώντας τέτοιες σοβαρές επιχειρήσεις περικύκλω­σης και εξόντωσης του εχθρικών στρατιών, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο πολεμικής τέχνης. Αυτό είναι, αναμφίβολα, γνώρισμα ωριμότητας των διοικητών μας.

Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία ότι μόνο η σωστή στρα­τηγική της διοίκησης του Κόκκινου Στρατού και η ευέλικτη τα­κτική των διοικητών μας στην εφαρμογή της μπόρεσαν να οδη­γήσουν σ’ ένα τέτοιο εξαιρετικό γεγονός, όπως η περικύκλωση και η εξόντωση της τεράστιας επίλεκτης στρατιάς των 330 χι­λιάδων ανδρών στο Στάλινγκραντ.

Από την άποψη αυτή για τους Γερμανούς τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά. Η στρατηγική τους είναι ελαττωματική, διότι, κατά κανόνα, υποτιμά τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του εχθρού και υπερτιμά τις δυνάμεις της. Η τακτική τους είναι στερεότυπη, επειδή προσπαθεί να προσαρμόσει τα γεγονότα στο μέτωπο με βάση τη μια ή την άλλη παράγραφο του κανονισμού. Οι Γερμανοί είναι επιμελείς και ακριβείς στις ενέργειες τους, όταν η κατάσταση επιτρέπει να εφαρμόσουν τις διατάξεις του κανονισμού. Σ’ αυτό έγκειται η δύναμή τους. Οι Γερμανοί γίνονται ανήμποροι, όταν η κατάσταση περιπλέκεται και αρχίζει να μην «αντιστοιχεί» στη μια ή την άλλη παράγραφο του κανονισμού, απαιτώντας τη λήψη αυτοτελούς απόφασης, που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Σ’ αυτό έγκειται η βασική τους αδυναμία.
Αυτές είναι οι αιτίες που καθόρισαν την ήττα των γερμανικών στρατευμάτων και τις επιτυχίες του Κόκκινου Στρατού τους τελευταίους τρεις μήνες.
Απ’ αυτό, ωστόσο, δε συνάγεται ότι τελειώσαμε με το γερμανικό στρατό και στον Κόκκινο Στρατό μένει μόνο να τον κυνηγήσει μέχρι τα δυτικά σύνορα της χώρας μας. Το να σκέφτεται κανείς έτσι, σημαίνει να επιδίδεται σε μια ανόητη και βλαβερή αυταπάτη. Το να σκέφτεται κανείς έτσι σημαίνει να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του και να υποτιμά τις δυνάμεις του εχθρού και να πέσει στον τυχοδιωκτισμό. Ο εχθρός υπέστη ήττα, αλλά δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Ο γερμανοφασιστικός στρατός περνά κρίση λόγω των χτυπημάτων που δέχτηκε από τον Κόκκινο Στρατό, αλλά αυτό δε σημαίνει ακόμα ότι δεν μπορεί να συνέλθει. Η πάλη με τους Γερμανούς κατακτητές δεν τελείωσε ακόμα, μόνο αναπτύσσεται και φουντώνει. Θα ήταν ανοησία να νομίζει κανείς ότι οι Γερμανοί θα εγκαταλείψουν χωρίς μάχη έστω κι ένα χιλιόμετρο της γης μας.
Ο Κόκκινος Στρατός έχει να διεξαγάγει σκληρή πάλη ενάντια σ’ έναν ύπουλο, σκληρό και για την ώρα ακόμα δυνατό εχθρό. Η πάλη αυτή θα απαιτήσει χρόνο, θυσίες, ένταση των δυνάμεων μας και ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας. Αρχίσαμε την απελευθέρωση της Σοβιετικής Ουκρανίας από το γερμανικό ζυγό, αλλά εκατομμύρια Ουκρανοί στενάζουν ακόμα υπό το ζυγό των Γερμανών κατακτητών. Στη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Κριμαία, την Καρελία διαφεντεύουν ακόμα οι Γερμανοί κατακτητές και οι υπηρέτες τους. Οι εχθρικές στρατιές δέχτηκαν ισχυρά χτυπήματα, αλλά ο εχθρός δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Οι Γερμανοί κατακτητές αντιστέκονται μανιασμένα, περνούν σε αντεπιθέσεις, προσπαθούν να κρατηθούν στις αμυντικές γραμμές και μπορούν να επιχειρήσουν νέους τυχοδιωκτισμούς. Να, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει στις γραμμές μας θέση για αμεριμνησία, ξεγνοιασιά, έπαρση.
Όλος ο σοβιετικός λαός χαίρεται για τις νίκες του Κόκκινου Στρατού. Αλλά οι μαχητές, οι διοικητές και τα πολιτικά στελέχη του Κόκκινου Στρατού οφείλουν να θυμούνται καλά τις υποθήκες του δάσκαλού μας Λένιν: «Πρώτο πράγμα είναι να μη συνεπαίρνεται κανείς από τη νίκη και να μην ξιπάζεται, δεύτερο, να κατοχυρώσει τη νίκη και τρίτο, να αποτελειώσει τον εχθρό.»
Στο όνομα της απελευθέρωσης της Πατρίδας μας από το μισητό εχθρό, στο όνομα της οριστικής νίκης κατά των γερμανοφασιστών κατακτητών,-

ΔΙΑΤΑΣΣΩ:

  1. Να τελειοποιείται ακούραστα η στρατιωτική εκπαίδευση και να ενισχύεται η πειθαρχία, η τάξη και η οργάνωση σε όλο τον Κόκκινο Στρατό και τον Πολεμικό Στόλο.
  2. Να ενταθούν τα χτυπήματα κατά των εχθρικών στρατευ­μάτων, να κυνηγιέται ακούραστα και επίμονα ο εχθρός, να μην αφήνεται να εδραιωθεί στις αμυντικές γραμμές, να μην αφήνε­ται να ξεκουραστεί ούτε τη μέρα ούτε τη νύχτα, να κόβονται οι επικοινωνίες του εχθρού, να περικυκλώνονται τα εχθρικά στρα­τεύματα και να εξοντώνονται, αν αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα.
  3. Να φουντώσει πλατύτερα η φλόγα του παρτιζάνικου αγώ­να στα μετόπισθεν του εχθρού, να καταστρέφονται οι επικοινω­νίες του εχθρού, να ανατινάζονται οι σιδηροδρομικές γέφυρες, να ματαιώνονται η μεταφορά εχθρικών στρατευμάτων, η παράδο­ση οπλισμού και πυρομαχικών, να ανατινάσσονται και να πυρπολούνται οι στρατιωτικές αποθήκες, να επιτίθεστε στις εχθρι­κές φρουρές, να μην αφήνεται ο εχθρός που υποχωρεί να καίει χωριά και πόλεις μας, να βοηθηθεί με όλες τις δυνάμεις, με όλα τα μέσα ο επιτιθέμενος Κόκκινος Στρατός.

Σ’ αυτό βρίσκεται η εγγύηση της νίκης μας.

Σύντροφοι κόκκινοι στρατιώτες και κόκκινοι ναύτες, διοι­κητές και πολιτικά στελέχη, παρτιζάνοι και παρτιζάνες!

Εξ ονόματος της σοβιετικής κυβέρνησης και του μπολσεβί­κικου κόμματός μας σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω με την ευ­καιρία της 25ης επετείου του Κόκκινου Στρατού.

Ζήτω η Μεγάλη μας Πατρίδα!

Ζήτω ο ένδοξος Κόκκινος Στρατός μας, ο ηρωικός Πολεμι­κός Στόλος μας, οι γενναίοι παρτιζάνοι και παρτιζάνες μας!

Ζήτω το κόμμα των μπολσεβίκων, ο εμπνευστής και οργα­νωτής των νικών του Κόκκινου Στρατού!

Θάνατος στους Γερμανούς κατακτητές!

Ο Ανώτατος Διοικητής

I. Στάλιν

Πράβντα, No 54, 23 Φλεβάρη 1943

Δημοσιεύεται σύμφωνα με το κείμενο του βιβλίου, I. Στάλιν, Γta το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης, έκδ. 5η, 1946.