ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Αναγνωρίζουμε ότι ο κύριος Πρωθυπουργός με συνέπεια έχει στρατευτεί και συνειδητά συνεισφέρει στην εύρυθμη λειτουργία του κεφαλαιοκρατικού συστήματος.

Το σύνολο του πολιτικού του έργου (οικονομική πολιτική, εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, μεταξύ άλλων) δεν αφήνουν ίχνος αμφιβολίας για την ειλικρίνεια των προθέσεων του.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι στην πολιτική αντιπαράθεση θα συγκρούονται ιδέες, επιχειρήματα, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη καταφυγής στη διαστρέβλωση και το ψέμα.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή επί του Σ/Ν για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στη χώρα μας, χρησιμοποίησε τη διαστρέβλωση και το ψέμα, για να αντικρούσει την καταγγελία του, δυστυχώς, πασίγνωστου και διαδεδομένου φαινομένου της εκπόρνευσης νέων ανθρώπων (κυρίως γυναικών, αλλά και ανδρών) ώστε να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα δίδακτρα των ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

Πλάι σ’ αυτό το θλιβερό φαινόμενο, εμείς θα θυμίζαμε και την καταγγελία μας πριν λίγο καιρό, της «προσφοράς» κατάταξης σε μισθοφορικά τμήματα που πολεμούν στην Ουκρανία, για την εξόφληση φοιτητικών δανείων στις ΗΠΑ.

Τα φαιδρά επιχειρήματα συγκάλυψης της πραγματικότητας υιοθέτησαν και αναπαρήγαγαν σε θαυμαστή ομοφωνία «αριστερά» και δεξιά κόμματα, ΜΜΕ, κοινωνικά δίκτυα, που έφριξαν με το «ατόπημα» καταγγελίας της εκπόρνευσης ως αθεράπευτοι και ανιστόρητοι αντικομμουνιστές και προαγωγοί της χυδαίας θεωρίας «των δύο άκρων».

Θα μας εξέπληττε η ομοφωνία αυτή, αν δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε τις κοινές αφετηρίες και στοχεύσεις, τη συμπόρευση τους στο κύριο, που είναι η με κάθε τρόπο δυσφήμιση του σοσιαλισμού και των λαϊκών αγώνων, η καταστολή, ο αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός.

Συνειδητά αποκρύπτουν, διαστρεβλώνουν και ψεύδονται για τις χώρες που λειτούργησε ένα παγκόσμια πρωτοπόρο Δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων το οποίο είχαμε το προνόμιο να ζήσουμε εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό

Τους είναι στενάχωρο το γεγονός ότι στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης είχαν εκλείψει όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις υποδούλωσης των ανθρώπων, που στον κόσμο της ιδιωτείας της αγοράς που εκπροσωπούν, φτάνει ενίοτε ως την εκπόρνευσή τους, όπως συνέβη και με πολλές εξαθλιωμένες, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, γυναίκες. Έχοντας πλέον χάσει όλα όσα τους εξασφάλιζε η σοσιαλιστική κοινωνία σε συνάρτηση με τη φθορά και τη στρέβλωση των ηθικών αξιών -μαζί με τον τρόπο ζωής- που επέφερε η ανατροπή του σοσιαλιστικού θεμελίου της κοινωνίας, ήρθαν στις καπιταλιστικές χώρες για να ζήσουν με τη δουλειά τους και συχνά έπεφταν θύματα εκπροσώπων της ελεύθερης αγοράς.

Το μίσος τους στις σοσιαλιστικές χώρες και σε όσους παλεύουν για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο έχει αντικειμενική βάση γιατί βρίσκονται στην απέναντι πλευρά των λαϊκών αναγκών. Βρίσκονται σε πλήρη στρατηγική σύμπνοια, συνεχίζουν και βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση (και) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και της εξάλειψης της δωρεάν πρόσβασης σ’ αυτήν προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Δικαιολογημένα τους ενοχλούν οι κατακτήσεις στις σοσιαλιστικές χώρες. Η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, εξασφάλιζε σε όλα τα παιδιά υψηλού επιπέδου εκπαίδευση (ας ανατρέξουν στο περιβόητο «What Ivan Knows That Johnny Doesn’t» -«Τι γνωρίζει ο Ιβάν που δεν γνωρίζει ο Τζόνι»- του Arthur S. Trace Jr), απρόσκοπτη πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τη δημιουργική ενασχόληση. Η έρευνα, τα συγγράμματα, τα βιβλία, η διατροφή και οι φοιτητικές εστίες ήταν ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ και ΔΩΡΕΑΝ για όλους τους φοιτητές, ντόπιους και ξένους.

Τα παραπάνω είναι εμπόδιο για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν ο Πρωθυπουργός, το κόμμα του και τα άλλα κόμματα που θίχτηκαν από την αποκάλυψη της αλήθειας˙ να γιατί καταφεύγουν στην αντιδραστική θεωρία του δικαιωματισμού που οδηγεί στον ατομισμό, στον χυδαίο αντικομμουνισμό και το ψέμα.

Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό και γνωρίσαμε από πρώτο χέρι τί σημαίνει η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των σοσιαλιστικών χωρών δεν θα πάψουμε να κοινωνούμε τις κατακτήσεις αυτών των λαών. Γιατί γνωρίσαμε τη λύση των προβλημάτων που ζούμε σήμερα στην πράξη και παλεύουμε ούτως ώστε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, να ζήσουν σε έναν κόσμο που η εμπειρία αυτή θα αποδειχτεί χρήσιμη για να ζήσουν επιτέλους όπως τους αξίζει: ειρηνικά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κύριοι του πλούτου που παράγουν.

  Η Γενική Συνέλευση
(ομόφωνα)

Αθήνα

10 Μάρτη 2024