Κορονοϊός: Σκέψεις του γιατρού και μέλους του Γενικού Συμβουλίου του συλλόγου Π. Αρκουμάνη

Φτάσαμε στο σημείο, που ήδη έχουμε το πρώτο θύμα* του κορωνοϊού στην χώρα μας και φτάσαμε στα 117* τα κρούσματα του ιού εκ των οποίων τα 10 ορφανά (δεν γνωρίζουμε από που νόσησαν)!

Ελπίζαμε ότι θα μπορούσε να περιχαρακωθεί σε μια χώρα, όπως ο sars, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω μεγάλης μεταδοτικότητας του συγκεκριμένου ιού.

Τα ευχάριστα νέα είναι, ότι ο ιός ήδη στην Κίνα βρίσκεται σε ύφεση λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβαν οι εκεί αρχές και είχαν σχέση με ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, απότοκο της δυνατότητας κεντρικού σχεδιασμού και της αμεσότητας λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία του συνόλου του πληθυσμού της!

Τα μέτρα αυτά είχαν σχέση με εκτεταμένη καραντίνα ολόκληρης περιοχής επιπέδου δυο μεγάλων κρατών της ΕΕ, ιχνηλάτηση περιστατικών, δυνατότητα αστραπιαίας δημιουργίας νοσοκομείου αναφοράς για νοσηλεία των πολλών περιστατικών, δημιουργία εντατικών μονάδων σε ελάχιστο χρόνο, ώστε να μπορούν να νοσηλευτούν τα βαριά περιστατικά, κλείσιμο σχολείων, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και χώρων μαζικής συνεύρεσης με υποχρεωτικό τρόπο και πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οι υπόλοιποι κάτοικοι που δεν νόσησαν κάθισαν σπίτια τους!

Μεγάλη και πρωτοπόρα δουλειά έχει γίνει σε επίπεδο πρωτογενούς έρευνας για παλαιές θεραπείες που δοκιμάστηκαν (περί τα 20 φάρμακα έχουν δοκιμαστεί και σύντομα θα έχουμε και τα αποτελέσματα). Αυτό που είναι δύσκολο με την συγκεκριμένη ιογενή λοίμωξη είναι ότι, ακόμη δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία και δυνατότητα εμβολιασμού (υπάρχουν αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες που κάνουν έρευνα, αλλά αυτή θα έχει αποτελέσματα σε περίπου 1-1,5 χρόνια)!

Δυστυχώς η Κούβα, που έχει αναφέρει ότι έδωσε φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι εκτός διεθνούς καταμερισμού εργασίας και δεν θα μάθουμε ποτέ την ανταπόκριση στην θεραπεία μιας και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα την «θάψουν»!

Είναι μια νόσος που μεταδόθηκε από ζώο στον άνθρωπο, αλλά το άσχημο είναι ότι απέκτησε τη δυνατότητα να μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα είναι τα γνωστά συμπτώματα των λοιμώξεων του αναπνευστικού (πυρετός , βήχας, συνάχι , πυώδης απόχρεμψη μερικές φορές και ενοχλήματα από το γαστρεντερικό όπως διαρροϊκές κενώσεις και αλλά).

Τα περιστατικά που είναι επικίνδυνα, είναι αυτά που παρουσιάζουν δύσπνοια και θεωρούνται πιο βαριά και κάποια από αυτά μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο μεγάλος αριθμός των περιστατικών με τα ήπια συμπτώματα θα αντιμετωπιστούν στο σπίτι (άνω του 80% των περιστατικών)!

Αυτά που θα παρουσιάσουν πνευμονία θα νοσηλευθούν και ελάχιστα από αυτά θα καταλήξουν στην ΜΕΘ!

Οι ΜΕΘ που γίνεται μεγάλη κουβέντα στα ΜΜΕ, αλλά και στην ιατρική κοινότητα, ίσως θα είναι μαζί με τα σωστά μέτρα καραντίνας το κλειδί, ώστε να βγούμε νικητές από αυτή την περιπέτεια και αυτό, γιατί τις κρίσιμες ημέρες που ο ιός δημιουργεί αναπνευστική ανεπάρκεια, η ΜΕΘ μπορεί να στηρίξει τον ασθενή!

Δυστυχώς η θνητότητα είναι μεγάλη στις μεγάλες ηλικίες άνω των 65, αλλά γίνεται τραγική σε ηλικίες άνω των 85 που πλησιάζει το 17%!

Γνωρίζοντας πλέον τον τρόπο μετάδοσης (σταγονίδια, αντικείμενα επαφής με νοσούντες) ξέρουμε και πως μπορούμε να προφυλαχτούμε!

Το πλύσιμο των χεριών για 30 περίπου δευτερόλεπτα με σαπούνι, η χρήση αντισηπτικών (όλων), η χρήση της μάσκας (μόνο από τους νοσούντες) και όλα τα μέτρα που αναφέρει ο ΕΟΔΥ (που κάθε μέρα / βδομάδα αναπροσαρμόζονται), λογικά θα έχουμε την δυνατότητα μείωσης της επιδημίας!

Με απόφαση του ΕΟΔΥ έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, κοινόχρηστοι χώροι και σωστά έγινε! Δεν μπορεί να έχουν επιτυχία τα μέτρα αυτά, αν για το προβλεπόμενο διάστημα των 14 μερών δεν τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό παιδιά και όσοι περισσότεροι γονείς μπορούν, ώστε να μην υπάρχουν επαφές στην κοινότητα για το επίμαχο διάστημα!

Οι περίπατοι μπορεί να γίνουν αλλά μακριά ο ένας από τον άλλο 2-3 μέτρα για την περίοδο που θα υπάρχει το κλείσιμο των δημοσίων σχολείων!

Δεν μπορεί να κλείνει το σχολείο και τα παιδιά να παίζουν στις παιδικές χάρες.

Δεν μπορεί να συζητάμε για μετάδοση της νόσου με τα σταγονίδια και την επαφή με τα χέρια και να τελούνται μυστήρια εντός της εκκλησίας (συγχρωτισμός, επαφή με το δισκοπότηρο και σκούπισμα μετά την μετάληψη).

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει και η αισχροκέρδεια από αετονύχηδες της ελεύθερης αγοράς, που πουλούν το τεστ για τον κορωνοϊό για 140 ευρώ ή τη μάσκα για 1 ευρώ!

Κρατική παρέμβαση είναι κάτι που πρέπει να απαιτηθεί, ώστε να έχουν οι πολίτες την δυνατότητα προφύλαξης χωρίς αύξηση της τιμής (πρόταση πρέπει να είναι η δωρεάν διανομή μάσκας – αντισηπτικών και τεστ για κορωνοϊό)!

Η σωστή συνεργασία του κόσμου με τις υγειονομικές αρχές μαζί με την έγκυρη αξιοποίηση της εμπειρίας των κρατών που πέρασαν ή περνούν την επιδημία, νομίζω θα είναι βοηθητική προς όλους μας, ώστε να περάσουμε και αυτή την περιπέτεια με τις μικρότερες απώλειες, μέχρι τη στιγμή που θα υπάρχει δυνατότητα αιτιολογικής θεραπείας και εμβολιασμού!

Σύμμαχος μας, από ότι πιστεύεται, μπορεί να είναι και ο καιρός (απενεργοποίηση του ιού στους 23 βαθμούς), οπότε ευελπιστούμε με την αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση των κρουσμάτων!

Πέτρος Αρκουμάνης

Ιατρός Παθολόγος

*Όταν έγραψε το κείμενο ο συνάδελφος, τα κρούσματα και οι θάνατοι αντιστοιχούσαν στις τότε ανακοινώσεις.