Σημείωμα για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με την πανδημία, από το μέλος του ΓΣ του Συλλόγου μας Πέτρο Αρκουμάνη, γιατρό-παθολόγο

Σκίτσο του Βάη (Ριζοσπάστης 2-2-2021)
Σκίτσο του Βάη (Ριζοσπάστης 2-2-2021)

Αυτές τις μέρες, συμπληρώσαμε ένα χρόνο από τη στιγμή που εμφανίστηκε αυτή η δυνητικά θανάσιμη νόσος, που προκαλείται από το νέο κορονοϊό (COVID-19)!

Πολλά έχουν ειπωθεί όλο αυτό το διάστημα για τα συστήματα υγείας, για θεραπευτικές προσεγγίσεις, για τις φαρμακευτικές εταιρείες, για τα εμβόλια και κυρίως για το αν θα μπορεί τελικά να ελεγχθεί αυτή η νόσος! Ας ξεκινήσουμε με τα ιατρικά και τις θεραπείες που ήδη υπάρχουν στην φαρέτρα του γιατρού!

Έχουμε ήδη πιο οργανωμένες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που λαμβάνουν οι ασθενείς, αν δεν χρειάζονται νοσηλεία, με θετικά δείγματα το τελευταίο διάστημα και με χρήση της φτηνής κολχικίνης σε ήπια η μέτριας βαρύτητας περιστατικά και συμπτωματική αγωγή για όποια αλλά συμπτώματα! Σε νοσηλευόμενους ασθενείς υπάρχει η θεραπεία με αντιπηκτικά (χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη) με κορτιζοvοθεραπεία και με χορήγηση μοvοκλοvικώv αντισωμάτων, πολύ χρήσιμων αλλά, δυστυχώς, ακριβών θεραπειών, που δεν είναι πάντα διαθέσιμα λόγω μικρής παραγωγής αυτών και κυρίως διακίνηση αυτών με εμπορικά-εθνικά κριτήρια (τα αγοράζουν οι οικονομικά εύρωστες χώρες που κυρίως τα παράγουν) και δεν δίνονται σε ασθενέστερες χώρες. Υπάρχουν μηχανήματα που βοηθούν τους βαριά vοσούvτες, δίνουν υψηλή παροχή οξυγόνου και γλιτώνουν αρκετοί και με την βοήθεια φυσικοθεραπειών τη διασωλήνωση.

Σημαντική φυσικά βοήθεια είναι η πρόληψη, όπως σε όλες τις μεταδοτικές νόσους και έχει να κάνει με την αντισηψία των χεριών, τις μάσκες και όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας! Φυσικά, αυτό που θεωρείται ότι θα είναι καθοριστικό στην έκβαση της πανδημίας είναι τα εμβόλια! Ευτυχώς έχουμε αξιόπιστα εμβόλια πολλαπλά και έρχονται και αλλά που δημιουργούν ανοσία της τάξης του (75-95%)! Πρόσφατες μελέτες σε πραγματικές συνθήκες στο Ισραήλ έδειξε ότι, μετά και τον δεύτερο εμβολιασμό, η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο μπορεί να φτάσει και το 99%! Υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί, διότι τα εμβόλια, ως γνωστόν, στον καπιταλισμό δεν είναι αγαθό αλλά εμπόρευμα! Δείχνεται η γύμνια ενός συστήματος, που η κάθε χώρα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με την προμήθεια των εμβολίων με καθαρά κριτήρια οικονομικά, δηλαδή, όποιος θα δώσει τα περισσότερα θα πάρει και τα εμβόλια, τα οποία όμως έχουν προπληρωθεί από τους λαούς μιας και όλη η έρευνα των εταιρειών έχει χρηματοδοτηθεί από τα κρατικά ταμεία των εθνικών κρατών.

Τα συμβόλαια που έχουν υπογράφει μεταξύ εταιρειών και κρατών δεν δίνονται στην δημοσιότητα, άλλωστε προσπαθούν να καλύψουν οι πάντες ευθύνες από όπου και αν προέρχονται. Θα πρέπει να ειπωθεί ότι, για να λυθεί το πρόβλημα της πανδημίας θα πρέπει σε παγκόσμια κλίμακα να επιτευχθεί ένα ποσοστό ανόσιας της τάξης του 70%! Είναι κοντόφθαλμο και δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση το επιχείρημα πως αν εμβολιαστούν μόνο οι αναπτυγμένες χώρες και μείνουν ανεμβολίαστες οι υποανάπτυκτες θα λυθεί το πρόβλημα, διότι θα ξεκινούν από αυτές πάλι εστίες υπερμετάδοσης λόγω των ταξιδιών και της ανταλλαγής εμπορευμάτων! Μην ξεχνάμε ότι, από την Ουχάv ξεκίνησε και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, το αυτό μπορεί να ξαναγίνει με νέες πιθανές εστίες. Από ότι φαίνεται, με τους ρυθμούς εμβολιασμού και με την δυνατότητα του ΠΟΥ να δοθούν εμβόλια μόνο ώστε να καλύπτουν το 20% των υποανάπτυκτων χωρών, μόνιμη λύση δεν φαίνεται πριν το 2024!

Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, όλος ο προοδευτικός κόσμος, θα πρέπει να διεκδικήσει γνωρίζοντας όλα αυτά, ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με περισσότερες ΜΕΘ, ΜΑΦ, με προσλήψεις ιατροvοσηλευτικού προσωπικού, με γενικότερη ενίσχυση των δημοσίων δομών!

Αυτό είναι αναγκαίο διότι, και στην Ελλάδα, με τους τρέχοντες ρυθμούς εμβολιασμού, δυστυχώς, θα αργήσει να επιτευχθεί ο στόχος της ανόσιας! Άρα, μόνο με σωστά επανδρωμένες δομές υγείας, με αγώνα για ελέγχους στους χώρους δουλειάς με τακτικά τεστ (μοριακά και rapid test ), με μαζικό κίνημα να διεκδικεί συχνότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ με λιγότερο κόσμο και απαίτηση για άμεσους εμβολιασμούς είναι εφικτό να επιτευχθεί η ανοσία! Φυσικά όλα αυτά είναι θέματα διεκδίκησης του λαϊκού – εργατικού κινήματος με τη συνδρομή και των επιστημόνων, ώστε να μη μείνει ο λαός αβοήθητος σε αυτές τις συνθήκες!

Κάτω από τις μάσκες μας και τα μέτρα ατομικής προστασίας έχουμε φωνή και μάλιστα δυνατή, ώστε να διεκδικήσουμε ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών, όπως και ότι η υγειονομική κρίση να μην γίνει εποχή μούγγας και ξεσαλώματος του αστικού κράτους για να περνά νομοσχέδια και αντιλαϊκά προεδρικά διατάγματα που μας φέρνουν χρόνια πίσω!

                                                                                                   30 Γενάρη 2021

Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο εδώ